Tovább húzódik a vita a fegyverzetellenőrzésről Irak és a világszervezet között

Az iraki diplomácia nem tekinti jó megoldásnak Hans Blix kinevezését az ENSZ új iraki fegyverzetellenőrzési bizottságának (UNMOVIC) élére.

A kinevezés nem mozdítja ki a holtpontról az Irak és a világszervezet közötti vitát - vélekedett csütörtökön Nizar Hamdun külügyiminiszter-helyettese, Irak volt ENSZ-nagykövete a Közel-Keleten sugárzó Radio Monte Carlónak. Bagdadnak alapvető fenntartásai vannak az új iraki fegyverzetellenőrzési bizottságot létrehozó ENSZ-határozattal szemben.

"A kérdés nem az, hogy Blix urat nevezték-e ki az UNMOVIC élére; a probléma magával a határozattal van, valamint az Irak és a Biztonsági Tanács közötti bizalom hiányával, amely az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hegemóniájának eredménye" - mondta.

A Biztonsági Tanács szerdán kérte fel a svéd Blixet, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nyugalmazott főigazgatóját az ENSZ iraki fegyverzetellenőrzési bizottságának vezetésére. Nevét Franciaország vetette fel azt követően, hogy hetek óta hiába keresték a megfelelő embert a posztra. A BT különböző tagjainak ellenvetései miatt ugyanis a Kofi Annan ENSZ-főtitkár által javasolt valamennyi korábbi jelölt "elvérzett", köztük a magyar Gyarmati Istvánt is.

A BT december 17-én fogadta el az 1284-es számú határozatot, amelynek alapján az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését eddig ellenőrző bizottságot (UNSCOM) az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottsága (UNMOVIC) váltotta fel.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. december 13.)