Haider csak 20 év múlva bővítené az Európai Uniót

Jörg Haider, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt elnöke szerint Magyarország csak húsz év múlva lehet az Európai Unió tagja. Martonyi János külügyminiszter nem aggódik Haider kijelentése miatt.

Felkészültnek tekinti Magyarországot a EU tagságra Jörg Haider az Osztrák Szabadságpárt elnöke. A szélsőjobboldali politikus azonban többször is kifejtette, hogy az európai unió bővítésére a következő 20 évben nem kerülhet sor. A külügyi bizottság elnöke szerint aggodalomra adna okot Haider kormányra kerülése. Ezért fontos, hogy Magyarország világossá tegye álláspontját Haiderről.

Martonyi János külügyminiszter még a hét közepén tárgyalt Ausztriában. A külügyminiszter nem aggódik Haider kijelentései miatt. Szerinte Ausztria a Szabadságpárt kormányra kerülése után sem változtatja meg az unió bővítésével kapcsolatos álláspontját.

Eközben Haider kijelentései egyre nagyobb aggodalmat keltenek az Európai Unióban. A hétvégén az unió több tagállama megfenyegette Ausztriát, ha Haider hatalomra kerülése után sem tartózkodik a szélsőséges megjegyzésektől, végső esetben az EU ki is zárhatja tagjai közül. A Szabadságpárt elnöke kikérte magának francia, belga és portugál bírálatokat. Haider különösen bírálta Chirac francia elnököt. Kijelentette: Chirac az elmúlt években úgyszólván mindent elrontott, amit el lehetett rontani, ezért el is vesztette a választásokat, és nyilván nemtudja, mit beszél.

Haider múlt hét óta folytat koalíciós tárgyalásokat a konzervatív Osztrák Néppárttal.

Ajánló:

Németül