Pinochetet hazaengedik

A londoni felsőbíróság hétfőn elutasította az Augusto Pinochet volt chilei diktátor elengedése ellen benyújtott fellebbezést. A testületnél Belgium és hat emberi jogi szervezet élt fellebbezéssel, hogy a volt diktátort ne engedjék vissza Chilébe, hanem Spanyolországban állítsák bíróság elé. A bíróság döntése után Pinochet hamarosan visszatérhet hazájába.

Belgium azonnal jelezte, hogy újra fellebbez a döntés ellen. Az emberjogi csoportokat és Belgiumot képviselő ügyvédek is azzal érvelnek, hogy "törvénytelen és ésszerűtlen" Jack Straw brit belügyminiszter elhatározása a volt chilei államfő elengedéséről. A politikus ugyanis egy olyan orvosi vizsgálatra hivatkozik, amelyet nem hajlandó nyilvánosságra hozni.

A bírói határozat szerint Jack Straw belügyminiszter "nem járt el törvénytelenül és ésszerűtlenül", amikor saját hatáskörében, brit orvosi vélemény birtokában úgy döntött, hogy leállítja a 16 hónapja házi őrizetben tartott volt chilei államfő kiadatási eljárását és hazaengedi Chilébe a szenátort megromlott egészségi állapota miatt.

Belgium képviselője hangsúlyozta: nem a vizsgálati eredmények széles körű nyilvánosságra hozatalát kérik, csupán azt, hogy az ügyben érintett országok és emberjogi csoportok megismerhessék a tábornok szabadon engedésének okait, és annak fényében dönthessék el, elfogadják-e a brit belügyminiszteri döntést vagy megtámadják azt.

Belgium képviselője a chilei katonai diktatúra Belgiumban élő áldozatai nevében kéri, hogy egy független orvoscsoport vizsgálhassa meg a tábornokot, amelyben helyet kapnak belga orvosok is.

A belga hatóságok korábban jelezték: ha Anglia nem engedélyezi Pinochet újabb orvosi kivizsgálását, a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszik az ügyet. Fel akarják kérni a nemzetközi bírói testületet, akadályozza meg a tábornok visszatérését Chilébe mindaddig, amíg a jogi eljárás le nem zárul. A belgák úgy vélik, a brit belügyminiszter nemzetközi szerződések egész sorát sérti meg azzal, hogy saját hatáskörében határoz egy ilyen horderejű nemzetközi jogi kérdésről.

A volt chilei diktátort 1998 októberében vették őrizetbe londoni magánlátogatása során. A londoni felsőbíróság a múlt év szeptemberében még úgy döntött, hogy az egykori chilei államfő kiadható Spanyolországnak. Jack Straw belügyminiszter ezután mégis úgy határozott, hogy megszünteti a Pinochet elleni eljárást, és engedélyezi a tábornok hazatérését Chilébe, rossz egészségi állapota miatt.

Abel Matutes spanyol külügyminiszter korábban azt az utasítást adta a Pinochet-ügyben Spanyolország érdekeit képviselő brit ügyvédi irodának, hogy ne fellebbezzenek a brit belügyminiszter döntése ellen.

Pinochetet azzal vádolják, hogy 1973 és 1990 közötti uralma idején Chilében emberiségellenes bűncselekményeket követett el: emberek megkínzására, megölésére adott parancsot. 3197 ember meggyilkolását vagy eltűnését tudják bizonyítani. Összesen 35 vádpontot terjesztettek be Pinochet ellen.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)