A csecsenek valószínűleg elhagyták Groznijt

Az összes csecsen fegyveres kivonult Groznijból. A harcosok magukkal vitték fegyvereiket és minden felszerelésüket is. Arról egyelőre nem érkezett jelentés, melyik irányba hagyták el a várost. Az orosz parancsnokság egyelőre nem erősítette meg a hírt.

Az összes csecsen fegyveres kivonult a körülzárt Groznijból. A visszavonulás tervszerűen, rendezetten zajlott. Samil Baszajev csecsen parancsnok utasította a fegyvereseket a kivonulásra. Az [*****] kedd reggel arról számolt be, hogy Baszajev súlyosan megsebesült, kórházban ápolják. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy Baszajev mikor adta az utasítást: mielőtt megsérült, vagy utána a kórházból.

A lépés Csecsenföld védelmi tervének része - mondta Movladi Udugov, csecsen szóvivő.

A haderő átcsoportosítása sikeres volt. Az összes hadifelszerelést, fegyvert, lőszert sikerült kimenekíteni a körbezárt városból - közölte Udugov. A szóvivő azt azonban nem árulta el, hány fegyveres hagyta el Groznijt.

Az orosz parancsnokság egyelőre nem erősítette meg a csecsen kivonulás hírét.

Igor Szergejev orosz parancsnok hétfőn kijelentette: a stratégiai fontosságú Minutka tér elfoglalása fordulatot hozhat a Groznij elleni harcokban. Elképzelhető, hogy Szergejev ezzel a csecsenek mai állítólagos kivonulására célzott.

Moszkvában már néhány napja jelezték, hogy a közeli napokban fordulat várható a grozniji ostromban. Nem kizárt, hogy a további súlyos vérveszteségek elkerülése érdekében a szövetségi erők - korábbi terveikkel ellentében - szabad elvonulást biztosítottak a Groznijban harcoló osztagoknak.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Részletek a harcokról, aktuális hírek (angolul, franciául, oroszul)