Az oroszok tagadják, hogy a csecsenek elhagyták Groznijt

Az orosz hadsereg tagadta a csecsenek korábbi állítását, miszerint fegyvereseik kitörtek volna Groznijból. A csecsenföldi orosz haderő szóvivője közölte: változatlan hevességgel folynak a harcok Groznijban.

Az [*****] kedd délelőtt arról számolt be, hogy az összes csecsen fegyveres kivonult a körülzárt Groznijból. A hírt Movladi Udugov, a csecsen fegyveresek szóvivője jelentette be.

Az orosz hadsereg ezt határozottan tagadta. Alekszandr Veklics, a csecsenföldi orosz haderő szóvivője szerint ugyanis változatlan hevességgel folynak a harcok az elnöki palota romjainál, a konzervgyár körzetében és a kőolajfinomítónál. Groznij csecsen védői nem jutottak ki az ostromlott városból, bár éjszaka többször megpróbáltak kitörni - állította az orosz szóvivő.

Jelenleg Jermolovka térségében bontakozott ki csata a déli irányban kitörni próbálkozó szakadár osztagokkal.

Ellentmondásos hírek érkeztek Samil Baszajev csecsen vezető sebesülésével kapcsolatban is. Mint azt az [*****] megírta, egy francia újság tudósítója szerint megműtötték Baszajevet egy Groznij közeli kórházban. Biszlan Gantamirov, a Moszkva-párti csecsen milícia vezetője közölte: akna tépte le Baszajev egyik lábfejét, s a csecsen parancsnokon műtétet hajtottak végre Alhan-Kalában. Movladi Udugov, csecsen szóvivő ugyanakkor tagadta, hogy Baszajev megsérült volna.

Igor Szergejev orosz védelmi miniszter szerint "sikeresen" halad előre a csecsenföldi orosz katonai akció, s lehetőség van a közeli befejezésre, de fokozott óvatossággal kell eljárni. A muszlim fegyveresek ugyanis egyre többször próbálnak kitörni Groznijból, de a szövetségi erők rendre visszaverik támadásaikat.

(MTI)