Jégben rekedt egy óceánjáró az Antarktiszon

Egy óceánjáró a jég fogságába került az Antarktisz partjainál. A hajó utasai nagyrészt kalandvágyó idős amerikaiak, akik most egy jégtőrő érkezésére várnak, hogy folytathassák a több napos túrát.

Egy amerikai óceánjáró hétfőn 186 utassal a fedélzetén egy jégtáblában rekedt az Antarktisz partjainál. A hajó egy jégtörőre vár, hogy kiszabadítsa a fogságból. A szerencsétlen helyzetet a szél váratlan megfordulása okozta, ami jeget kotort a hajó köré. Liz McQuinn, az utat szervező hajótársaság munkatársa elmondta, hogy az utasok nagy része idős amerikai, akik egy kalandos, de mégis kényelmes vakáció reményében szálltak hajóra. Hozzátette: nem hiszi, hogy az utasok nyugtalanok lennének, megvárják a jégtörő megérkezését. Sőt, így jobban átélik majd az Antarktisz nyújtotta kalandokat. A társaság már két éve indít ilyen utakat, eddig komoly baleset nélkül.

A jég nem károsította a hajót és nem sérült meg senki a fedélzeten. Az óceánjáró feltehetőleg folytataja a 12 napos útját miután kiszabadul a jég börtönéből. Egy argentín jégtörő a közelben tartózkodott, és elindult a megrekedt hajó megmentésére.

Az Antarktisz télen a Föld leghidegebb területe. A hőmérséklet a téli időszakban mínusz 40 fok alá is lesüllyed. Az Antarktisznak nincsenek őslakosai és nagyon kevés állat él ezen a területen. Az Egyesült Államoknak és Új-Zélandnak vannak tudományos bázisai az Antarktiszon.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Korábban ismeretlen fertőzések terjedtek el az Antarktisz élővilágában

Korábban:

(1999. szeptember 16.)