Diákok vezetik az amerikai elnökjelöltek webes kampányát

Amerikában az elnökjelöltek webes kampányok segítségével próbálják elérni azokat, akik egyébként nem mutatnak érdeklődést a politika iránt. A kampány-site-ok karbantartását fiatal önkéntesek végzik szabad idejükben, iskola mellett, többnyire éjszaka.

Minden nap végén Evan Adams hazamegy, bekapcsolja a számítógépét, és egész éjszaka tartó munkába kezd. Ugyanúgy mint sok hasonló korú társa Amerikában. Evan Adams John McCain, arizonai szenátor webes kampányán dolgozik. A 20 éves Adamsnak, aki másodéves hallgató a California Egyetemen, egyáltalán nincsenek politikai tapasztalatai. A Wired cikke szerint Adams egy feltűnő, felesleges pénzek elpazarlásától mentes elnökválasztási kampányt ajánl, és ez sokkal értékesebb lehet, mint az összes drága politikai szakértő.

"A szabad időmben csinálom ezt a munkát" - nyilatkozta Adams. Órák után, az étkezések között, a szakmai gyakorlat előtti szabad órákban. Mindig, amikor megengedheti magának, hogy foglalkozonn a McCain republikánus elnökjelölt kampány- honlapjával. Mindezt annak ellenére, hogy még soha nem kapott érte egy fillért sem. Adams csak azért dolgozik, hogy közvetlenül része legyen a politikai folyamatokban. "Mindannyian azért csináljuk, mert azt gondoljuk, hogy McCainnek kell győznie. Nem várunk a munkánkért pénzt. Azt akarjuk, hogy őt válasszák meg."

Az utolsó választási előrejelzések szerint a 30 év alatti amerikai felnőtt lakosság kevésbé érdeklődik a választások iránt, mint valaha. Az egyetemisták körében viszont növekszik az érdeklődés a 2000-es kampány iránt. Sokan az interneten keresztül kerültek kapcsolatba a politikával.

Adams, McCain önkéntes támogatójaként vette észre, hogy a helyi kampány weboldalain lenne mit dolgozni. Végül megkereste a helyi ifjúsági szervezet vezetőjét, és átvette a site-ok fenntartását. Ezenkívül Adams e-mailek szétküldésével igyekszik minél több támogatót szerezni McCainnek. Szerinte a politika iránt közömböseket is érdeklődővé lehet tenni az internet segítségével. A kaliforniai webmaster elmondta, hogy nem panaszkodik a késő éjszakai munka miatt, mert egyszerűen szereti csinálni.

Dmitri Smirenski Wisconsinban végez hasonló munkát. Nappali tagozatos iskolája mellett Alan Keyes kampányában vesz részt. Miközben a 21 éves Smirenski politikai tanulmányokat folytat az egyetemen, a kampány ifjúsági szervezetének a koordinátora. Az ő feladata, hogy megszervezze a gyűléseket, diákokat verbuváljon, és tartsa a kapcsolatot az államban lakó többi diák-koordinátorral. Szerinte a web nélkül nagy bajban lenne. "Az egész munkát a laptopommal intézem. Wisconsinban vagyok, de ugyanilyen hatékonysággal dolgozhatnék akár Alaszkában is." Smirenski elmondta, hogy sok más politikus is az internet segítségével szerez olyan híveket, akiket egyébként nem tudnának elérni.

Ajánló:

Evan Adams munkája