Thomas Klestil osztrák államfő ma dönt arról, hogy megbízza-e a közös kormányzással az általa korábban erre a feladatra alkalmatlannak ítélt szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot és a konzervatív Osztrák Néppártot. Ha Klestil nekik adja a megbízást, a néppárti Wolfgang Schüssel lesz a kancellár, Jörg Haider nem töltene be funkciót a kormányban.

Thomas Klestil államfő döntésén múlik, hogy a Szabadságpárt és a Néppárt meglakíthatja-e koalíciós kormányát. Thomas Klestilnek még egy lehetősége van: új választásokat ír ki. Ezzel Klestil meghosszabbítaná az októberi választások óta tartó patthelyzetet. Klestil ma dönt a kormánymegbízás kérdéséről.

Kedden találkozott Schüssel, Haider, és az elnök. A két párt ismertette az elnökkel a kormányprogramot. Haiderék felkérték Klestilt, hogy a koalíciós megállapodás preambulumát ő írja meg. Ebben az új kormány az európai demokrácia melletti elkötelezettségét biztosítanák. A két pártelnök ezzel a nyugati demokráciákban meglepő lépéssel akarják megnyugtatni az Európai Uniót.

A megegyezésük szerint, ha az államfő megbízza a két pártot a kormányalakítással, a néppárti Schüssel lesz a kancellár, Jörg Haider nem tölt be pozíciót a kormányban, pártja azonban megkapja az alkancellári funkciót, és a Néppárthoz hasonlóan öt tárca jut majd nekik. A minisztériumok számát tehát radikálisan csökkentik. Szélsőjobboldali miniszter áll majd a pénzügyi, a szociális, az infrastrukturális, a védelmi és az igazságügy-minisztérum élén.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban:

(2000. február 2.)