Klestil pénteken esketi fel az új osztrák kormányt

Thomas Klestil elnök pénteken délben 12.00 órakor felesketi az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt koalíciós kormányát.

Wolfgang Schüssel, Thomas Klestil és Jörg Haider
APA-foto
Az új kormány kancellárja - miniszterelnöke - Wolfgang Schüssel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, alkancellárja Susanne Ries-Passer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szövetségi ügyvezetője lesz.

Csütörtökön délután több száz ember gyűlt össze az ÖVP bécsi belvárosi székháza előtt, és immár az előző napinál jóval agresszívabban, csörgőkkel, dobokkal, kereplőkkel, továbbá tojások dobálásával és petárdákkal juttatták kifejezésre nemtetszésüket amiatt, hogy az ÖVP bevonja a kormányba Haider pártját.

Ugyancsak Haider ellenes tüntetők vonultak fel Ausztria római nagykövetsége elé, ám az olasz rendőrség azonnal feloszlatta a megmozdulást.

Wolfgang Schüssel, a konzervatív, kereszténydemokrata értékeket valló Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke lesz 30 év óta pártja első kancellárja, ha pénteken leteszi az esküt Thomas Klestil államfő előtt. Az 54 éves Schüssel klasszikus pártkarriert futott be, és 1989.április 24. óta a koalíciós kormány tagja, ezzel egyben a rangidős kormánytag. Az ÖVP az október 3-i választások után az FPÖ mögé szorult a harmadik helyre (415 szavazat különbséggel) és Schüssel akkor azt mondta, hogy pártja ellenzékbe vonul.

Haider ellens tüntév voll Rómában is

Fotó: Reuters
Hosszas puhatolózás után mégis hajlandó volt kormányalakítási tárgyalásokat kezdeni az eddigi koalíciós partner Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ), de már az előzetes tájékozódás idején megbeszéléseket folytatott az FPÖ-vel. Amikor az ÖVP-elnöknek a tartalmi megegyezés után benyújtott váratlan követelései nyomán az SPÖ megszakította a tárgyalásokat, Schüssel tárgyalásokba kezdett az FPÖ-vel.

Az FPÖ-ÖVP koalíció megalakulását kétségessé tette a váratlanul heves külföldi reagálás, és Klestil elnök egy csütörtökön megjelent interjúban - amelyben az ÖVP-t is bírálta - leszögezte: ha fel is esketi az FPÖ-ÖVP kormányt, ezt meggyőződése ellenére teszi. Schüssel 1945. június 7-én született Bécsben. Jogot tanult, majd az ÖVP parlamenti frakciójának titkára lett (1968-1975). Ezután 1989-ig a Gazdasági Szövetségnek - a Gazdasági Kamara egyik szervezetének - főtitkáraként dolgozott, 1979-ben parlamenti képviselő lett, 1987-től helyettes frakcióvezető volt. 1989-ben gazdasági miniszterként került a kormányba.

A politika által jórészt uralt osztrák gazdaságban a privatizáció elkötelezett híve. 1995. április 22-én a pártban zajló heves belviszályok után Erhard Busek pártelnök helyére lépett, majd május 4-én alkancellárként átvette Busek, külügyminiszterként pedig Alois Mock helyét vette át a kormányban. Még abban az évben a súlyos költségvetési gondok miatt Schüssel előrehozott választásokat kezdeményezett, de nem teljesült a várakozása, hogy pártja az első helyre kerül. Így fennmaradt az SPÖ-ÖVP koalíció, s két komoly takarékossági csomaggal lehetővé vált a költségvetés szanálása és Ausztria csatlakozása a pénzügyi unióhoz.

Külpolitikai karrierjének eddigi csúcsát 1989-ben érte el, amikor Ausztria a második félévben az Európai Unió soros elnöki tisztségét töltötte be. Az Európai Unió és a keleti bővítés híve. Pártelnöksége első parlamenti választásán, 1995-ben az ÖVP valamelyest növelni tudta szavazatai számát, az Európai Parlamentbe szóló 1996-os választásokon első helyre került, 1999. október 3-án pedig 415 szavazattal az FPÖ mögé a harmadik helyre szorult vissza.

Schüssel hobbi-karikaturista, több hangszeren játszik, énekel, és mindig csokornyakkendőt visel. Nős, a felesége pszichológus, egy fiuk és egy lányuk van.

(MTI)

Ajánló:

Haider portréja, európai uniós politikája, Magyarország hivatalos állásfoglalása

Korábban:

(2000. február 3.)