Válságba kerülhetnek az izraeli-palesztin béketárgyalások

A csütörtöki Barak-Arafat találkozó kudarca miatt Jasszer Abed Rabbo palesztin főtárgyaló szerint válságba kerültek az izraeli-palesztin béketárgyalások. A találkozón a feleknek nem sikerült előrelépniük a megrekedt béketárgyalások ügyében.

Áttörés nélkül zajlott le Jasszer Arafat palesztin elnök és Ehud Barak izraeli kormányfő találkozója csütörtökön a Gáza-övezet és Izrael határán fekvő Erez határátkelőhelyen. Elmaradt a találkozó végeztével tervezett sajtóértekezlet, ami a kudarcot erősíti meg. A feleknek nem sikerült előrelépniük a megrekedt béketárgyalások ügyében. Arafat és Barak két és fél órán át tárgyalt az erezi határátkelőhelyen. A találkozó után Arafat rögtön elhajtott a helyszínről, nem tartva meg a tervezett, Barakkal közös sajtótájékoztatót.

Jasszer Abed Rabbo palesztin főtárgyaló szerint a Barak-Arafat találkozó kudarca miatt válságba kerültek az izraeli-palesztin béketárgyalások. Abed Rabbo, aki a palesztin küldöttséget vezeti a palesztin területek végleges státusáról folyó tárgyalásokon, bírálta azt is, hogy az izraeli fél nem akar többé határidőt szabni a megegyezésre, ami pedig ellentmond a már létrejött megállapodásoknak.

Dávid Lévi izraeli külügyminiszter elmondta: a tárgyalások kudarcát az okozta, hogy a palesztinok beleszólást követelnek a legközelebbi izraeli csapatkivonás részleteibe. Az izraeli biztonsági kabinet kedden hagyta jóvá, hogy a Jordán-folyó megszállt nyugati partjának további 6,1 százalékát engedjék át február 10-ig a Palesztin Hatóságnak. Lévi szerint ellenkezik az összes eddigi békemegállapodással, hogy a palesztinok beleszólást akarnak az átadandó terület határainak kijelölésébe.

A felek nem tekintik többé sérthetetlennek a keretmegállapodás létrehozására kijelölt február 13-i határidőt - mondta az izraeli külügyminiszter. Izraelnek és a Palesztin Hatóságnak eddig a dátumig kellene megegyeznie a keretegyezményről, amelynek alapján szeptember 13-ig eljutnának a végleges békeszerződésig.

Egy másik forrás szerint Arafat azért viharzott el a találkozóról és mondta le a sajtóértekezletet, mert Barak csak általánosságokról beszélt.

(MTI)

Korábban:

(2000. január 10.)