Az afgán géprablók célja egy ellenzéki politikus szabadonbocsátása lehet

Állítólag egy ellenzéki politikus szabadon bocsátását akarják elérni az afgán géprablók, akikkel hétfőn hajnalban a brit hatóságok megkezdték a tárgyalásokat. A légikalózok az Ariana afgán légitársaság egy Boeing 727-es gépét térítették el vasárnap.

Az ismeretlen számú légikalóz feltehetőleg azért kerítette hatalmába a Boeing 727-est, hogy rábírja az Afganisztánban hatalmon lévő tálib kormányzatot egy bebörtönzött ellenzéki vezető kiengedésére. Iszmail Hanról lehet szó, aki tartományi kormányzó volt, mígnem a tálibok 1997-ben őrizetbe vették, és azóta lakat alatt tartják Kandahárban. Az afgán vezetés közölte: nem enged a géprablók semmilyen követelésének, és azt szorgalmazza, hogy a brit biztonságiak erővel vessenek véget a légikalózok akciójának.

A gépeltérítőkről közelebbit még nem tudni, arról is megoszlanak a vélemények, hogy hányan vannak. Egyes források húszról tudnak, a kazahsztáni megálláskor elengedett utasok 8-10 főről beszéltek, az ITAR-TASZSZ szerint pedig hat személyből áll a géprabló csoport. A terroristák előbb 13, majd Moszkvában újabb 10 embert engedtek szabadon túszaik közül. Az utasok pontos száma nem ismert, a jelentésekben több, mint 160 ember, húsz nő és hasonló számú gyerek szerepel.

A fegyveres terroristák az Ariana afgán légitársaság belföldi járaton közlekedő Boeing gépét térítették el vasárnap. A gép üzemanyagért az üzbég fővárosban szállt le először, azután a kazahsztáni Aktyubinszk és az orosz főváros következett, majd hétfőn hajnali 2 óra után nem sokkal landolt a brit főváros melletti Stansted repülőterén. A brit főváros harmadik legnagyobb nemzetközi légikikötőjének számító Stanstedet a Boeing leszállása után azonnal ellepték a biztonsági alakulatok, mentők és tűzoltóautók sorakoztak fel. A gép a reptér egyik elzárt részén, a központi termináltól mintegy fél kilométerre vesztegelt a kora reggeli órákban.

A BBC brit rádióban megszólaltatott szakértő azt mondta: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, elképzelhető, hogy a különleges erők megrohamozzák a gépet. A Londontól mintegy 60 kilométerre található Stansted már korábban bekerült a légi kalózkodás történetébe. 1997-ben itt szállt le egy szudáni utasszállító repülőgép, amelyet iráni ellenzéki fegyveresek kerítettek hatalmukba. A terroristák akkor rövid tárgyalás után megadták magukat a brit hatóságoknak.

(MTI)