Felgyógyult influenzájából a cseh államfő, Václav Havel

Hétfőn hazaengedik az influenzából felgyógyult cseh államfőt, Václav Havelt a prágai Központi Katonai Kórházból. Az elnökre még pihenés vár, azonban már kedden fogadja Milos Zeman kormányfőt, aki tájékoztatni kívánja őt a kormány személyi összetételében tervezett változtatásokról.

Ilja Kotík, az államfő személyes orvosa kijelentette a laboratóriumi vizsgálatok szerint Havel már rendben van, jól érzi magát, s két-három napos otthoni pihenés után munkába léphet. Havelt antibiotikumokkal kezelték az orvosok, akik szerint az államfőt elsősorban azért kellett kórházba szállítani, mert igen legyengült az immunrendszere, s fennállt a veszélye annak, hogy esetleg ismét tüdőgyulladást kap, ahogy az korábban már egyszerű megfázásoknál is előfordult.

Egyelőre nem tudni, hogy konkrétan kiket is meneszt Milos Zeman miniszterelnök. A sajtóban közölt egyes vélemények szerint két-három, de akár négy-öt poszton is lehet változás. A leggyakrabban a belügyminiszteri, a biztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli és a közlekedésügyi tárca került szóba. Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt korábban kijelentette: csak akkor támogatja a végső szavazásnál a kisebbségi szociáldemokrata kormány idei költségvetési tervezetét, ha a kormányban személyi változások történnek. Amennyiben a költségvetési tervezet nem menne át a képviselőházban, az a kormány bukását jelenthetné.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.01.)