Haider beperli a volt osztrák kancellárt

Jörg Haider, a koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke pert indít Viktor Klima volt kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke ellen, amiért az tagadta Haider állításait. Haider szerint ugyanis Klima a kisebbségi kormány alakítására való törekvésekor azt ígérte: ha az FPÖ támogatja az SPÖ-t, akkor minisztereket jelölhet a kormányba.

Jörg Haider, a koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke az osztrák televízióban azt mondta, hogy Viktor Klima volt kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, amikor még kisebbségi kormány alakítására törekedett, az FPÖ-nek a kért támogatás fejében felajánlotta, hogy minisztereket jelölhet a kormányba, továbbá értésre adta, hogy az SPÖ szalonképessé teheti az FPÖ-t Európában. Klima ezt haladéktalanul tagadtatta szóvivőjével, ezért Haider most pert indít.

Haider a perrel azt akarja elérni, hogy a bíróság kényszerítse Klimát a ténylegesen elhangzottak feltárására. Klagenfurtban egy sajtóértekezleten kijelentette: a per egyrészt az igazság feltárását célozza, másrészt megálljt akar parancsolni azoknak, akik "kárt okoztak Ausztriának csak azért, mert elvesztették a hatalmat".

Viktor Klima volt osztrák kancellár hétfőn azt mondta, hogy szerinte Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője "tudatosan féligazságokat és igaztalanságokat terjeszt". Arra a kérdésre, vajon véleménye szerint hazudik-e Jörg Haider, a volt kancellár kijelentette: "Igen, ha valaki valótlant állít, az alighanem hazudik."

Klima azt mondta, hogy amikor Thomas Klestil államfő megbízásából a kisebbségi kormánynak keresett támogatást, minden egyes parlamenti pártnak felajánlotta, hogy jelöljön független szakértőket a kormányba. Azt viszont nem ajánlotta fel, hogy "tisztára mossa", azaz szalonképessé teszi az Osztrák Szabadságpártot. "Soha fel sem merült, hogy reális vagy virtuális koalícióra lépjek a Szabadságpárttal" - mondta, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az államfő kimondott kívánságára az egyeztető megbeszéléseket a pártok elnökeivel négyszemközt folytatta.

Thomas Klestil államfőre vonatkozóan Haider ismét azt követelte, hogy tisztázzák Klestil szerepét. Haider azokra a külföldi lapjelentésekre hivatkozott, amelyek szerint osztrák politikusok jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a FPÖ kormányba kerülése miatt heves támadások érjék az országot külföldről.

Haider azt mondta: nem kívánja Klestil elnök és Klima volt kancellár szerepét megítélni, mindazonáltal jó lenne, ha a szociáldemokraták a belföldi tiltakozások láttán "észhez térnének és leállítanák a felperzselt föld Ausztriával szemben folytatott politikáját". A külföldi reagálásokkal és a belföldi, részben heves tüntetésekkel kapcsolatban Haider "egy sikeres politikai párt elleni példátlan hecckampányról" beszélt, és azzal vádolta az Európai Uniót, hogy megsértette az amszterdami szerződést.

(MTI)

Ajánló: