Horvátországban hétfőn megválasztják az új elnököt

Horvátországban hétfőn megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelyen eldől, hogy Stipe Mesic vagy Drazen Budisa lesz-e az alig két hónapja elhunyt Franjo Tudjman utódja a 4,2 milliós horvát állam élén. A közvélemény-kutatások szerint Mesic esélyesebb a győzelemre.

A közel 4,2 millió választásra jogosult 7 órától 19 óráig adhatja le voksát bel- és külföldön. A hivatalos adatok alapján külföldön 48 országban valamivel több mint 360 ezren vehetnek részt a választáson.

A közvélemény-kutatások szerint Stipe Mesic, a Horvát Néppárt (HNS) alelnöke esélyes a győzelemre, bár Drazen Budisa, a Szociálliberális Párt (HSLS) elnöke a népszerűségi felmérések szerint az utóbbi napokban sokat ledolgozott hátrányából.
Bármelyik jelölt győzzön is, a február 18-i elnöki beiktatás a tudjmani korszak végének törvényesítését, a közel egy évtizedig hatalmon volt Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) teljes választási vereségét jelenti.

A független Horvátországban hétfőn harmadszor tartanak közvetlen elnökválasztást. Franjo Tudjmant 1992-ben és 1997-ben már az első fordulóban elnökké választották, míg most két fordulóra is szükség volt.

A választási bizottság azt ígéri, hogy röviddel éjfél után közzéteszik az első részeredményeket. A szavazás tisztaságát közel ötezer hazai és mintegy 400 külföldi megfigyelő ellenőrzi, közöttük a magyar országgyűlés és a magyar külügyminisztérium képviselői.

(MTI)

Ajánló:

Horvátul olvashat a szervezetről.

Korábban:

(2000.02.07.)