Kancellársága alatt Helmut Kohl pénzzel támogatta a lengyel Szolidaritás szakszervezetet

Helmut Kohl a nyolcvanas években, a nyugatnémet titkosszolgálat közvetítésével, titkos csatornákon pénzügyi támogatást nyújtott a lengyel Szolidaritás szakszervezetnek. A hírt maga a politikus közölte, azonban megemlítette, hogy a számlákat, melyeken az átutalások történtek, még kancellársága előtt hozták létre.

A volt német kancellár, Helmut Kohl a német ARD televíziónak adott terjedelmes interjút, melyben pártja, a CDU titkos számláinak ügyében fejtette ki álláspontját.
A német felderítés titkos számláit még Kohl hivatalba lépését megelőzően létesítették. Elődje, Helmut Schmidt szociáldemokrata kancellár 40 millió márkát utaltatott át róluk a spanyol és portugál demokratikus pártoknak - állította Kohl.
Valószínűleg a többi nyugati kormány is hasonlóképpen cselekedett. Azt akarták elkerülni, hogy a jobboldali rendszerek bukása után a hatalom a kommunisták kezébe kerüljön.

Kohl az interjúban elmondta, hogy a nyugatnémet titkosszolgálat luxemburgi bankokon keresztül utalta át a pénzt. A márkamilliók további útját titok övezi. "Pedig érdekes volna megismerni, mire is használták fel ezt a pénzt" - írja a Zycie Warszawy című lengyel napilap, mely hétfői számában közli a hírt. Ez éppen a rendkívüli állapot időszaka volt Lengyelországban, minthogy Kohl 1982-ben lett kancellár. A lap szerint kétséges, hogy Kohl elődje, Schmidt szintén utalt volna át pénzt a Szolidaritásnak. Emlékirataiban ugyanis nem tesz említést róla.

"A német szociáldemokraták rossz szemmel nézték a lengyel ellenállást. Nem hittek a kommunizmus bukásában, és egyúttal attól tartottak, hogy a Szolidaritás kárt okoz az enyhülési folyamatnak, főképpen a két német állam között megindult közeledésnek" - állítja a Zycie Warszawy.

(MTI)

Ajánló:

A híressé vált szakszervezet angol nyelvű oldala.

Korábban:

Az [*****] összeállítása a botrányról.