Schüssel ígéretet tett Haider megszelídítésére

Wolfgang Schüssel, Ausztria új kancellárja elutasította azokat a bírálatokat, miszerint feláldozta Ausztria jó hírét azért, hogy kancellár legyen. Azt ígérte: megszelídíti Jörg Haidert, az Osztrák Szabadságpárt elnökét. Szerinte semmi sem történhet az európai uniós szerződések alapelvei ellenére.

Jörg Haidernek, az Osztrák Szabadságpárt vezérének "megszelídítésére" tett ígéretet Wolfgang Schüssel, Ausztria új kancellárja a Financial Times brit lapnak adott nyilatkozatában. Schüssel azt mondta: ő ragaszkodott ahhoz, hogy a Szabadságpárt vezetője nyilatkozatot írjon alá, elkötelezve magát egy olyan Ausztria mellett, amely "teljes értékű szerepet játszik Európában, és ahol az idegengyűlöletnek, az antiszemitizmusnak és a fajgyűlöletnek nincs helye".

Az osztrák kancellár elutasította a bírálatokat, miszerint Haider - aki nem tagja kabinetjének - fogja meghatározni az osztrák kormány politikáját. "Biztosíthatom, hogy semmi sem történhet a kormányban akaratom, az EU-szerződések alapelvei ellenére." Hozzátette, hogy alaposan odafigyelt a szabadságpárti kormánytagjelöltek kiválasztására, és Thomas Klestil államfővel együtt el is utasították Haider két kiválasztottját.

Schüssel szerint Haider számos engedményre kényszerítette a pártját. "Egyetértenek az európai uniós tagsággal, az eurózónában való részvétellel, a keleti bővítéssel és minden alapelvvel, amely számomra magától értetődő, de számukra nem."

Schüssel az interjúban szembeszállt azokkal a bírálatokkal, miszerint feláldozta Ausztria hírnevét, azért hogy kancellár lehessen. Elmondta, hogy három hónapon át tárgyalt a szociáldemokratákkal, és egy "nagyon ambiciózus" programot véglegesítettek. Az azonban darabjaira hullott, amikor a szociáldemokraták elutasították azon intézkedések támogatását, amelyekkel az egyre mélyülő költségvetési válságot rendezni lehet.

Szövetségre lépését Haiderral nagymértékben motiválta a költségvetési hiány megoldásának szükségessége, mivel jelenleg a büdzsé alapszámai távol esnek a maastrichti szerződés feltételeitől. "Nem volt más lehetőség. Egy új választás katasztrofális eredményeket hozott volna. Ezért kerültünk ebbe a helyzetbe. Bízzanak bennünk, adjanak lehetőséget" - kérte Schüssel.

Elmondta, hogy az új kormányprogram 90 százalékban azonos a szociáldemokratákkal egyeztetett programmal. Kikerült belőle a spekulációs tőke megadóztatásának terve, ugyanakkor sokkal ambiciózusabb a költségvetés hiányának csökkentésére vonatkozó program. A kormány elkötelezte magát az osztrák "Proporz" rendszer felszámolására is, amelynek segítségével az elmúlt 50 évben a szociáldemokraták és a néppárt ellenőrizték az állami és a magánszektor vezetői kinevezésének nagy többségét.

"A legutóbbi európai vélemények nagyon megnehezítik a dolgunkat. Hogyan tudunk megvalósítani egy ilyen nagyra törő reformprogramot, miközben az EU 14 tagállama harsány megnyilvánulásokat zúdít ránk, a jelenleginél még több problémát idéz elő az országon belül és kívül?" - tette fel végül a kérdést az osztrák kancellár.

(MTI)

Ajánló: