Zágrábi kereskedelmi rádióadók szerint Stipe Mesic mintegy 10 százalékos előnnyel nyerte az elnökválasztások második fordulóját Drazen Budisa előtt.

Sztipe Meszics, az új horvát elnök

Fotó: Reuters
Mesic a szavazatok mintegy 55-56 százalékát szerezte meg, míg Budisa 43-44 százalékos eredményt ért el. Zdravko Tomac, a parlament alelnöke, Budisa választási főhadiszállásának egyik vezetője hétfő éjszaka sajtónyilatkozatban ismerte el Mesic győzelmét. Reményét fejezte ki, hogy az új elnök együttműködik az ország új kormányával és parlamentjével az államfői jogkör csökkentését, a parlamenti demokrácia erősítését célzó erőfeszítések sikere érdekében.

Stipe Mesic 1934. december 24-én született Orehovicán. A zágrábi egyetem jogi tanszékén szerzett diplomát. Egyetemi évei alatt diákvezetőként vált ismertté, majd a szocialista horvát parlament tagjává választották. Az 1971-es "horvát tavasz" idején játszott szerepe miatt egy évet börtönben töltött.

A Franjo Tudjman alapította Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) titkárává választották 1990-ben, majd ő lett a független Horvátország első kormányának a vezetője. A zágrábi szábor döntése alapján lett tagja a volt Jugoszlávia államelnökségének, amelynek elnöki tisztéről 1991. december 5-én mondott le.

Ezt követően a HDZ végrehajtó tanácsának elnöke volt, majd 1992-ben a zágrábi parlament elnökévé választották. Két évvel később kivált a HDZ-ből, és Független Horvát Demokraták néven új pártot alapított. Pártja a teljes tagsággal együtt 1997-ben belépett a Horvát Néppártba, amelynek jelenleg is alelnöke és zágrábi szervezetének elnöke.

Mesic a január 3-i parlamenti választásokon harmadik helyen végzett, ám a győztes szociáldemokratákkal-szociálliberálisokkal kormánykoalícióra lépett parasztpárti-néppárti-liberális-isztriai pártszövetség jelöltjeként indult az elnökválasztáson, amelyen 9 jelölt között - két fordulóban - végzett az élen.

(MTI)

Korábban:

(2000. február 7.)