A világhálón jelentkeztek Haider ellenzői

Az új osztrák kormányt ellenzők az internet felé fordultak, és megalkották az Osztrák Szabadságpárt és konzervatív partnerének az Osztrák Néppártnak hamis oldalait. Ezeken a pártok programjait parodizálják.

Jörg Haider Szabadságpártja és a jelenlegi miniszterelnök vezette Néppárt hétfőn bejelentette: keveset tudnak tenni annak érdekében, hogy a világhálóról eltűnjön az az oldal, mely arra szólítja fel az osztrákokat, hogy mondassák le a francia elnököt,Jaques Chiracot, kebelezzék be Németországot és lépjenek szövetségre Szerbiával.

A csalók kihasználva a német ábécében használatos umlaut (magánhangzó felett két pont) internetes helyesírását (ö = oe) a két párt honlapjának elérési címét lerövidítették egy e betűvel. Így az ál-lapot a www.fpo.at és a www.ovp.at címeken lehet elérni.

A Szabadságpárt szóvivője szerint az ügyvédek már keresik a megoldást, azonban úgy vélik, hogy az internet még nincs szabályozva, ezért nehezen lehet majd a téves eszméket hirdető oldalt eltüntetni a világhálóról. A párt szerint az oldal nem tesz jót a szervezet hírnevének.

Mint ismeretes, az október 3-i osztrák választás eredményeként a kormányzati pozícióba került Szabadságpárt vezérét, Jörg Haidert a nácizmusról tett dicsérő kijelentései miatt már rengeteg támadás érte. A politikus már elnézést kért a francia elnököt és Belgiumot ért támadásaiért, és kijelentette: kiáll a demokrácia és az emberi jogok érvényesülése mellett.

Az ál-honlap azt hirdeti, hogy Haider pártja megpróbálja kirúgatni magát az Európai Unióból, és szövetségre törekszik Szerbiával, hogy később a Szerb Köztársaságot vezethesse. '' Abban még nem vagyunk biztosak, hogy Montenegrót is bevesszük'' ? állítják Haider nevében a csalók.

Ha egy nemzet csatlakozni szeretne Ausztriához, akkor a szövetség vezetőjeként Haidert, míg a hivatalos nyelvnek a németet kell elismernie ? áll a hamisított oldalon. A franciáknak meg kell buktatniuk az elnöküket, Chiracot, Belgiumot ki kell zsákmányolni és Ausztria 10. szövetségi tartományaként kell az országhoz csatolni Németországot.

A lap készítői a Néppártról már kevesebb információt szolgáltatnak, ha ugyanis valaki a téves címen keresi őket, akkor rögtön a Szabadságpárt oldalát olvashatja.

A Néppárt szerint két amerikai férfi készíti az új honlapokat, de nem tehetnek ellenük semmit sem.

A rasszizmus ellen tiltakozók is rátaláltak a világhálóra, a különböző megmozdulások időpontjairól és helyszíneiről a www.t0.or.at/gettoattack és a www.gegenschwarzblau.cjb.net oldalakon lehet információt szerezni.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Az igazi honlap. (németül)

Korábban:

Hírek, vélemények, reagálások az osztrák kormányalakításról és visszhangjáról.