Az Egyesült Államokban, Indiában és Pakisztánban kaphatnak menedékjogot az eltérített afgán gép utasai

Vasárnap éjjel elhagyta Nagy-Britanniát 72 afgán állampolgár, akik egy múlt vasárnap etérített repülőgép utasaiként érkeztek a szigetországba. A gép utasainak másik része, 74 ember menedékjogot kért Angliától. A brit hatóságok valószínűleg nem adnak menedékjogot az afgánoknak. Az Egyesült Államok, India és Pakisztán azonban hajlandó befogadni az afgánokat.

A brit belügyminisztérium szóvivője szerint a 72 afgán önként választotta a visszatérést hazájába. Az eltérített gép további 74 utasa azonban Nagy-Britanniában maradt, arra várva, hogy a hatóságok elbírálják menedékjog-kérelmüket.

A brit külügyminisztérium szóvivője elmondta: a menedékjogot kérőket a minisztérium tervei szerint az Egyesült Államokban, Indiában és Pakisztánban "szórnák szét". Ezek az országok ugyanis hajlandóak a menekültek tartós befogadására.

Az afgán légitársaság Kabul és Mazar-i-Sarif között közlekedő járatát február 6-án térítették el. A Moszkván keresztül Londonba eljutott utasszállító elrablói négynapos tárgyalások után múlt hét csütörtökön vérontás nélkül, békésen megadták magukat. A brit hatóságok letartóztatták a légikalózkodással vádolt 19 embert.

A kiszabadult túszok nagy része csütörtökön még azt mondta, hogy nem kíván visszatérni Afganisztánba, hanem Nagy-Britanniába szeretne letelepedni.

A birt rendőrség szerint kifejezetten menedékjog megszerzéséért térítették el a gépet. Ezt a feltevést az is alátámasztja, hogy a terroristák a túszdráma alatt csak ennivalót kértek, semmilyen politikai követeléssel nem álltak elő.

(MTI)

Ajánló:

angolul