Az Európai Unió felfüggesztette a Jugoszláviára vonatkozó repülési tilalmat

Az Európai Unió hat hónapra felfüggesztette a Jugoszláviára vonatkozó repülési tilalmat - jelentette be Jaime Gama portugál külügyminiszter Brüsszelben. A légi tilalom oldása mellett szigorítják a pénzügyi szankciókat, és jelentős mértékben szélesítik azon jugoszláv személyek listáját, akik nem léphetnek be az EU területére.

A légi embargót - a jugoszláv ellenzék nyomására - az EU már a múlt hónapban fel akarta oldani, de akkor brit és holland ellenzés miatt a döntés még nem született meg. A belgrádi hatóságokat sújtó más szankciók szigorítása azonban meggyőzte Londont és Hágát arról, hogy a légi tilalom feloldható.

Uniós források szerint a légi tilalom szüneteltetése vonatkozik a jugoszláv légitársaságra is. Korábban felvetődött, hogy a tilalmat csak részlegesen oldanák fel. Robin Cook brit külügyminiszter elmondta: fontos, hogy a belgrádi rezsimre a nyomást fenntartsák, de a lakosság terhein igyekeznek enyhíteni.

A pénzügyi szankciók annak megakadályozására szolgálnak, hogy Szlobodan Milosevics elnök és környezete hozzájusson külföldön letétbe helyezett vagyonához. A vízumtilalom az eddigi 600 helyett várhatóan több mint 800 személyre vonatkozik majd. A miniszterek egyúttal felszólították azokat a társult és az EU-val szomszédos államokat, amelyek még nem csatlakoztak az unió szankciópolitikájához, hogy ezt mielőbb tegyék meg.

(MTI)

Ajánló: