Egy vicc miatt jelentették fel az új horvát köztársasági elnököt

Dubravko Buljan ügyvéd hétfőn adott be keresetet Stipe Mesic ellen azzal a váddal, hogy a megválasztott elnök a Le Monde című francia lapnak nyilatkozva egyenlőségjelet tett Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök és a néhai Franjo Tudjman horvát elnök közé.

A zágrábi járásbíróságon tett feljelentésében Buljan a Btk. 151. paragrafusára hivatkozott, amely felelősségre vonást helyez kilátásba azokkal szemben, akik lejáratják Horvátország tekintélyét. Az eljárás kezdeményezője botrányosnak és trágárnak minősítette azt, hogy Mesic a francia lap újságírónőjének elmesélte azt a legfrissebb horvát viccet, miszerint: az a különbség Franjo Tudjman és Szlobodan Milosevics között, hogy az egyik már a föld alatt van, míg a másik már nem tudja többé elhagyni a hazáját.

Mesic már elismerte, hogy valóban szót váltott a francia riporterrel a legújabb viccekről is, ám csak az interjú után. Úgy fogalmazott, hogy "a vicc, az vicc, és egészen más dolog a kötelezettségekhez való komoly és felelősségteljes hozzáállás".

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az elnökválasztási kampányban több horvát kommentátor és többször is felhördült, amikor a humoráról, szókimondásáról közismert Mesic a Tudjman-korszakra jellemző tekintélyelvű viselkedésmódnak hátat fordítva nem fogta vissza magát.
"Mindenki vigyázzon csak a maga tojásaira" - mondta egyszer egy piacon, ahol friss tojásokkal akarták megajándékozni választói. "Nem vagyok egy fotogén típus, de nem vagyok egy Borislav Skegro sem" - mondta másszor nyilvánosan a nem éppen a szépsége kapcsán (el)ismert volt horvát pénzügyminiszterről.

A viccelődés azonban a legkevésbé sem akadályozza az új horvát elnök február 18-i beiktatási ünnepségére történő felkészülést. Goran Granic miniszterelnök-helyettes hétfőn Zágrábban jelentette be, hogy a hagyományoknak megfelelő ünnepség becslések szerint mintegy 36 millió forintnak megfelelő összegbe került volna, ám ezt a harmadára csökkentették. Eddig 36 ország jelezte: állami küldöttséggel képviselteti magát a ceremónián, 10 országból - közöttük Magyarországról - pedig az államfő is Zágrábba érkezik.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.08.)