Elérte a a Duna jugoszláviai szakaszát a ciánszennyezés

A romániai aranybánya derítőjéből kikerült ciánszennyezés elérte a Duna jugoszláviai szakaszát. A méreg koncentrációja a lényegesen több vizet szállító folyóban már olyan szintre csökkent, hogy nem jelent halálos veszélyt. Szemtanúk szerint azonban a Dunában is számtalan elpusztult hal tetemét sodorta a víz. Valamennyi partmenti halvendéglőt bezárták.

Jovan Babovic szerb mezőgazdasági miniszter vasárnap este azt mondta, hogy literenként 0,2 milligramm ciánt mértek a vízben.
A ciánszennyezés január 30-án került ki egy román-ausztrál bányavállalat derítőjéből Nagybánya (Baia Mare) közelében. Összesen 100 ezer köbméter nehézfémtartalmú szennyezés került a Láposba, majd a Szamosba és onnan a Tiszába. Jugoszlávia nemzetközi bírósághoz fordul kárigényének érvényesítéséért.

Petre Roman román külügyminiszter szerint nem helyes "katasztrófát" emlegetni a Romániából eredő ciánszennyezés magyarországi méreteinek leírására, mint azt a magyar külügyminiszter tette - írta hétfői számában a Ziua című román napilap.
Petre Roman kijelentette, hogy Románia kész megvizsgálni a magyar illetékesekkel a problémát, elsősorban annak megállapítására, hogy mekkora a kár és milyen követelések vannak.

A román külügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy a baleset nem tesz jót Románia és az Európai Unió kapcsolatainak. Mivel a szabadba jutott cián problémája az ország külkapcsolatait is érinti, a bűnösök felelősségre vonását a miniszterelnöknek kell kezdeményeznie - írta a Ziua. Anton Vlad, a román Vízügyi, erdészeti és környezetvédelmi minisztérium államtitkára a károk nagyságát még nem lehet felmérni, az erre létrehozott két munkabizottság még nem kezdte meg munkáját. Mint mondta, Pepó Pál magyar környezetvédelmi miniszter köszönetét fejezte ki az illetékes román intézményeknek a gyors tájékoztatásért.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. február 13.)