Elindult haza a kiszabadított afgán túszok egy csoportja

A múlt héten kiszabadított 142 afgán túsz több mint fele elindult Afganisztánba. A túszok egy London melletti katonai reptérről indulnak haza. Korábban a hatóságok azt közölték, hogy csak 17 túsz akar visszatérni a polgárháború sújtotta Afganisztánba, a többiek menedékjogot kérnek.

"Időbe tellett, amíg minden tússzal tudtunk beszélni. Meg kellett értenünk, hogy ők mit akarnak, és el kellett magyaráznunk, hogy milyen lehetőségeik vannak" - mondta a Belügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: a Nagy-Britanniában maradók nagy része nem is akarja elhagyni az országot.

"Ha jól értem őket, akkor menedékjogot akarnak kérni" - nyilatkozta a szóvivő.

Sajtóértesülések szerint azért nőhetett meg a hazatérők száma, mert a tálib kormány biztosította a volt túszokat arról, hogy hazatérésük esetén nem esik bántódásuk.

Az afgán légitársaság utasszállító repülőgépét egy héttel ezelőtt térítették el. A légi kalózok végül múlt hét csütörtökön engedték szabadon foglyaikat. A kiszabadult túszok nagy része akkor azt mondta, hogy nem kíván visszatérni Afganisztánba, hanem Nagy-Britanniába szeretne letelepedni. A birt rendőrség szerint kifejezetten menedékjogért térítették el a gépet. Ezt a feltevést az is alátámasztja, hogy a terroristák a túszdráma alatt csak ennivalót kértek, semmilyen politikai követeléssel nem álltak elő.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

angolul