Elnapolták Kohl békedíjának átadását

A Vesztfáliai Békedíjat adományozó társaság Helmut Kohl kérésére elhalasztotta a volt kancellár kitüntetésére rendezett ünnepséget. A társaság annak ellenére oda kívánja adni a díjat, hogy a közelmúltban fény derült arra, hogy a politikus korábban illegális adományokat fogadott el.

Elhalasztották azt a münsteri ünnepséget, amelynek keretében Helmut Kohl volt kancellár átvette volna a neki még tavaly odaítélt Vesztfáliai Békedíjat. A díjat adományozó Vesztfáliai Gazdasági Társaság (WWL) szóvivője közölte: az ünnepségre a terv szerint június 3-án került volna sor. A ceremóniát a Kohllal történt egyeztetés után halasztották későbbi, meg nem határozott időpontra.

A szóvivő elmondta, hogy a halasztás nem jelenti azt, hogy a társaság megvonta volna a díjat az egykori kancellártól. "Nézetünk szerint mindaddig, amíg nincs jogerős ítélet Kohl ellen, nem áll jogunkban megfosztani őt a díjtól" - mondta a WWL szóvivője.

A volt kancellár és CDU-elnök tavaly december óta viták kereszttüzében áll. Beismerte ugyanis, hogy pártelnöksége alatt törvénytelen finanszírozási rendszert épített ki, illegális adományokat fogadott el, és ezáltal meghamisította az uniópárt éves pénzügyi beszámolóit. A jelenlegi CDU-vezetőség többszöri felszólítása ellenére Kohl nem hajlandó megnevezni azokat a személyeket, akiktől 1993-98 között mintegy kétmillió márka adományt vett át készpénzben; a nevek felfedése helyett inkább lemondott a CDU tiszteletbeli elnöki posztjáról.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. december 17.)