Jugoszlávia a Biztonsági Tanács összehívását követeli

A jugoszláv kormány a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását követelte a Kosovska Mitrovicában vasárnap történt erőszakos események miatt.

A Belgrád követelését tartalmazó levelet Vladislav Jovanovic, Jugoszlávia ENSZ-nagykövete már át is adta a Biztonsági Tanácsnak. A jugoszláv kormány azzal indokolta kérését, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) "népirtó fegyveres támadásokat hajt végre Kosovska Mitrovica északi részén". Belgrád szerint az albán terroristák támadásai előre meg voltak tervezve, és máris tragikus következményekkel jártak. A jugoszláv kormány bírálta a nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) német és brit csapatatait, mondván, nem csak passzív szemlélői voltak a történéseknek, hanem bátorították is az UCK terrorista csoportjainak bűnös támadásait.

A Koszovói Felszabadítási Hadsereget az ENSZ égisze alatt hivatalosan demilitarizálták és polgári védelmi feladatokat ellátó erővé alakították ki. Belgrád viszont továbbra is úgy ítéli meg, hogy ez az átalakítás csak elméletileg ment végbe.

"A Kosovska Mitrovicában történt drámai események egyenesen következnek abból, hogy az ENSZ 1244-es számú határozatát rendszeresen megsértik... különös tekintettel az UCK lefegyverzésére és demilitarizálására vonatkozó kötelezettségekre" - hangoztatta a jugoszláv kormány a BT-nek címzett levelében, amelyben követeli, hogy a világszervezet tegyen sürgősen intézkedéseket a Koszovó védtelen szerb lakosságát érő albán támadások azonnali leállítása érdekében.

Az AFP jelentése szerint Kosovska Mitrovicában - amelynek északi részét többségében szerbek lakják, míg a délit gyakorlatilag csak albánok -, a KFOR katonái vasárnap lelőttek egy orvlövészt és megsebesítettek négy másikat. Mindnyájan albán nemzetiségűek voltak. Az elsőként tüzelő orvlövészek viszont megsebesítették a békeerők két francia katonáját és négy szerb civilt. A vasárnapi összecsapások nyomán a KFOR alakulatai tizenhét embert letartóztattak, de az ő nemzetiségükről egyelőre nem közöltek semmit.

(MTI)

Ajánló:

Archívum, határozatok, jogi szabályozás. a békefenntartók feladatai (angolul)