Negyven embert őrizetbe vettek Koszovóban

Helyreállt a rend a hétvégi véres zavargások után hétfő délelőttre az etnikailag megosztott Kosovska Mitrovica városában. A konfliktus az albánok és a szerbek között robbant ki. Egy albán orvlövészt francia békefenntartók öltek meg. A lövöldözésben hét albán és két szerb helyi lakos, valamint két francia békefenntartó katona megsebesült. A koszovói nemzetközi békeerő (KFOR) 40 személyt őrizetbe vett, akik a véres zavargások kirobbantásával gyanúsíthatóak.

Philipp Henning, a KFOR német szóvivője elmondta: a békefenntartók a zavargásokban való részvétel és tiltott fegyvertartás miatt hétfő hajnalban 39 albánt és 1 szerbet őrizetbe vettek.

Philip Pako ENSZ-szóvivő közölte: Kosovska Mitrovica északi negyedében az éjszaka egy albán gránátot dobott egy kanadai rendőrre. A gránát nem robbant fel, a támadót elfogták a KFOR járőrei.

A hétvégi zavargások után Kosovska Mitrovicában helyreállt a rend. Az iskolai oktatás azonban még mindig szünetel.

Bernard Kouchner ENSZ-különmegbízott szerint hétfőn további száz ENSZ-rendőr érkezik Kosovska Mitrovicába.

Leonyid Ivasov, az orosz védelmi minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője kijelentette: a mitrovicai zavargások a KFOR teljes kudarcát jelzik. A békefenntartó egységeknek kellett volna kézben tartaniuk a szerbiai tartomány sorsát - írta a Reuters.

A NATO hibákat követett el a Jugoszlávia elleni fellépéssel, és most megfizet ezekért a hibákért. Egyedül a NATO okolható a Koszovóban elharapódzó erőszakhullámért. Ezért a jelenlegi problémákat is egyedül az észak-atlanti szövetségnek kell megoldania - mondta Leonyid Ivasov.

A hétvégi fegyveres összetűzés egy etnikailag kettéosztott településen tört ki: a város északi részében szerbek, a déli felében pedig albánok laknak. A zavargások a két nemzetiség között robbantak ki, de az albánok megtámadtak olyan KFOR-katonákat is, akiket eredetlieg éppen az ő megvédésükre küldtek Koszovóba.

Jugoszlávia a konfliktus miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását követelte vasárnap. A BT egyelőre nem reagált a jugoszláv kormány kérésére.

(MTI)

Ajánló:

Hírek, információk Koszovóról angolul