Nem fogadták el a thaiföldi tüntetők virágait az ENSZ küldöttei

Valentin-napi rózsákat akartak átadni az ENSZ kereskedelmi szervezete, az UNCTAD Bangkokban ülésező küldötteinek thaiföldi tüntetők. A szervezet ugyanis a vámmentes nemzetközi kereskedelmet szeretné bevezetni. Ez a thaiföldiek szerint tovább növelné a szegényebb országok lemaradását. A szervezet 3000 képviselőjéből senki sem fogadta el a virágokat.

Kétszáz thaiföldi vett részt hétfőn azon a békés felvonuláson, ahol megpróbáltak Valentin-napi virágokkal kedveskedni az ENSZ kereskedelmi szervezete, az UNCTAD képviselőinek.

Azért vittek rózsákat az ENSZ-küldötteknek, mert korábban már megpróbáltak tárgyalni a szervezettel, de ez egyszer sem sikerült. A szervezet tisztségviselőit a virágok sem lágyították meg: most sem álltak szóba a thaiföldiekkel.

A tüntetők végül az ENSZ-képviselőket kísérő hivatalnokoknak adták a virágokat.

Az ENSZ képviselői a demonstráció után elárulták: azért nem fogadták a tüntetőket, mert nincs a küldöttségnek olyan tagja, aki a szervezet nevében tárgyalhatott volna. Arnie Benham, a szervezet egyik képviselője elmondta: ha a tüntetők írásban is akarnak tiltakozni, szívesen átadja levelüket Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak.

A nemzetközi szervezet a vámok nélküli szabadkereskedelem bevezetéséért küzd. A thaiföldiek szerint ez a szegényebb országok hátrányait tovább növelné a világ fejlett államaival szemben.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

angolul