Nemzetközi vizsgálat indul a háborús bűnökkel vádolt Konrad Kalejs ellen

Ausztrália három fős bizottságot küld Rigába, hogy egy nemzetközi csapattal együtt kivizsgálják a háborús bűnökkel vádolt Konrad Kalejs ügyét. A lett származású ausztrál férfit azzal vádolják, hogy a második világháború alatt egy haláltáborban a foglyok meggyilkolásában segédkezett. Bizonyíték nincs Kalejs ellen, ráadásul a férfi eddig minden vádat tagadott. Ennek ellenére három országból már kiutasították Kalejst.

Stephen Brady, Ausztrália svédországi nagykövete, az ausztrál rendőrség egyik vezetője és az ausztrál főügyészség egy munkatársa utazik Rigába, hogy részt vegyenek a szerdán kezdődő, a Kalejs-üggyel foglalkozó nemzetközi tanácskozáson. Ausztrálián kívül az Egyesült Államokból, Kanadából, Izraelből és Nagy-Britanniából érkezik még hivatalos küldöttség Lettországba, a Kalejs-ügy tisztázására.

A háborús bűnökkel vádolt Kalejset már az Egyesült Államokból, Kanadából és Nagy-Britanniából is kiutasították, annak ellenére, hogy eddig senki sem tudta bizonyítani, valóban részt vett-e tömeggyilkosságokban a második világháború alatt.

A lett hatóságok kijelentették: nincs elég bizonyítékuk a férfi ellen. Kalejs ráadásul eddig minden ellene felhozott vádat tagadott.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

angolul