Svájc kész fogadni az osztrák vezetőket

Svájc kész fogadni Wolfgang Schüssel új osztrák kancellárt vagy kormányának más tagjait, ha azok az alpesi országba kívánnak látogatni.

Adolf Ogi svájci elnök felelőtlennek tartotta azokat a megnyilvánulásokat, amelyek összehasonlítják a jobboldali populista Svájci Néppártot (SVP) Jörg Haider Osztrák Szabadságpártjával (FPÖ). Az Európai Unió tagállamaival ellentétben a nem EU-tag Svájc óvatosan reagált az új osztrák kormánykoalíció megalakítására és tartózkodott olyan lépések megtételétől, amelyek Ausztria elszigetelésére irányultak volna.

A svájci kormány azt a véleményét hangoztatja, hogy az új bécsi vezetést cselekedetei alapján kell majd megítélni. Az AP jelentésében utalt arra, hogy az osztrák politikai szokásjog értelmében a hivatalba lépő mindenkori kancellár első hivatalos külföldi útja a szomszédos alpesi országba vezet. A svájci államfő közölte, hogy egyelőre még nem tűzték ki Schüssel esetleges látogatásának időpontját. A tavaly októberben Svájcban megrendezett parlamenti választásokon az SVP - hasonlóan az FPÖ-höz - jelentős sikert könyvelhetett el: a párt a szociáldemokraták mögött a második helyen végzett.

Legismertebb politikusát, Christoph Blocher milliárdos iparmágnást gyakran Haiderhez hasonlítják.

(MTI)

Ajánló:

Hírek, vélemények, reagálások az osztrák kormányalakításról és visszhangjáról.