Az IRA-Folytonosság csoport robbantott az északír laktanyában

Az IRA-Folytonosság terrorcsoport vállalta az észak-írországi Shackleton laktanya elleni pénteki pokolgépes merénylet elkövetését. A főként katolikusok lakta Londonderry közelében lévő Shackleton laktanya épületét kora reggel rázta meg a robbanás. Személyi sérülés nem történt.

Az Ír Köztársasági Hadsereg terrorcsoportból kivált fegyveresek azért robbantottak, mert ellenzik az IRA által az angol kormánnyal kötött tűzszünetet. A BBC-hez elküldött üzenetükben péntek este bejelentették, hogy ők helyeztek el pokolgépet a Londonderry közelében lévő laktanya területén.

Északír biztonsági források szerint a pokolgépes merénylet végzetes lehetett volna, ha felrobban az a három robbanóanyaggal töltött gázpalack is, amelyet a hajnali robbanás után a laktanya területén találtak. A hajnali detonáció a laktanya hálótermének ablakai betörtek, de személyi sérülés nem történt. Egy közeli családi házban keletkeztek még anyagi károk.

A biztonsági erők a katonai bázis átfésülésekor bukkantak rá a három házilagos készítésű bombára, amelyet hátrahagytak a merénylők, miután valószínűleg megzavarták őket a járőrök. Az északír rendőrség szerint a terroristák nem tudták rákapcsolni a detonátort a palackokra, és elmenekültek. A merénylet nyomán Észak-Írország valamennyi brit laktanyájában megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

Az IRA-Folytonosság szakadár csoport rövid időn belül második pokolgépes merényletét követte el az északír tartományban. A szervezet ugyanis továbbra is terrorista akciókkal próbálja elérni Észak-Írország Nagy-Britanniától való elszakadását.

A hónap elején, amikor a brit kormány bejelentette, hogy felfüggeszti a tartomány alkotmányos intézményeit, mert az IRA nem ad pontos menetrendet fegyvereinek leadására, a csoport Irwinestown városkában egy szállodánál robbantott pokolgépet. Az irwinstone-i merénylet sem követelt áldozatokat, mert a terrorcsoport értesítette készülő akciójáról a biztonsági erőket, és azok kiürítették a főként protestánsok lakta település szállodáját.

(MTI)