Az oroszok tagadják, hogy a csecsenek elleni kegyetlenkedéseikről készített képeket a német operatőr

Az orosz elnök tanácsadója szerint harcokban elesett muszlim fegyveresek elhantolása látható a BBC brit tv-csatornában csütörtökön bemutatott videofelvételeken. A felvételt készítő német operatőr szerint viszont az orosz katonák csecsen foglyaik elleni kegyetlenkedései alatt készültek a képek.

Szergej Jasztrzsembszkij orosz elnöki tanácsadó péntek este az NTV orosz tv-társaságnak tagadta, hogy a képsorokat a német operatőr készítette volna az oroszok csecsnek elleni kegyetlenkedéseiről. A tanácsadó szerint valójában az Izvesztyija című orosz napilap munkatársai készítették, még január 14-én. Ezt a lap szombati számában bizonyítani is fogja - mondta Jasztrzsembszkij .

Jasztrzsembszkij szerint a német újságíró visszaélt e videofelvétellel. Az orosz elnök tanácsadója, csecsenföldi sajtófőnök szerint látható, hogy csak kevés földdel hantolják el az elesett csecseneket, azért, hogy később azonosítani lehessen őket. A szögesdrót meg azért van, mert a kötelek sorra elszakadnak a nehéz időjárási viszonyokban.

Jasztrzsembszkij ezzel elismerte azt, hogy valóban a csecsenföldi harcok helyszínén készültek a felvételek, és azt is, hogy az orosz erők kegyetlenül bánnak az elesett ellenségeikkel.

A BBC brit tv-csatorna csütörtökön olyan, Csecsenföldön készült felvételeket sugárzott, amelyeken orosz katonák kegyetlenkedéseik
láthatók. A Groznijtól nyugatra fekvő falvakban készült felvételeken kínzások és csonkítások nyomait viselő, közös sírba hajított holttestek láthatók. Más felvételek orosz katonákat mutatnak, amint egy faluban összegyűjtik a kihallgatandó férfiakat, illetve egy harckocsi tetejéről dobnak le, és egy teherautó után kötve vonszolnak egy-egy emberi testet.

A felvételeket egy német riporter készítette. A BBC állítása szerint számos, sokkolóan kegyetlen csecsenföldi felvétel van a brit tv-társaság birtokában, amelyet nem mutatnak be a nagyközönségnek.

Az NTV orosz tv-csatorna is bemutatta a német újságíró videofelvételét, amely még február 22-én készültek, a Groznijtól nyugatra fekvő Gajti település körzetében.

(MTI)

Ajánló:

angolul