Először választottak be kasztrált jelöltet az indiai törvényhozásba

Indiában pénteken először választottak be kasztrált férfit az egyik szövetségi állam törvényhozásába. A példa nélküli eset Madhja Pradesben történt, ahol az elmúlt hónapokban a "harmadik nem" több képviselője is közjogi funkcióhoz jutott.

A 40 esztendős Sabnam Mauszi, avagy "Sabnam néni", független jelöltként indult a választásokon, és jelentős szavazatkülönbséggel utasította maga mögé hindu nacionalista vetélytársát. Madhja Prades szövetségi államban a közelmúltban már négy eunuchot is megválasztottak köztisztviselőnek, egyiküket Katni város polgármesterének.

Kamla Dzsaán, az első indiai eunuch polgármester kijelentette, hogy a regionális törvényhozásban aratott győzelem után a következő lépés a szövetségi parlamentbe való bekerülés lesz. Sabnam "néni" azzal indokolta saját győzelmét, hogy az emberek torkig vannak a politikusoknak a szociális problémák iránt tanúsított közönyével.

A kasztráltak (hidzsrák) az indiai társadalom szemében se nem nők, se nem férfiak, hanem egy meglehetősen lenézett és megvetett "harmadik nem" képviselői. Pedig nem önként választották sorsukat: sokan közülük hermafroditaként vagy különböző nemi szervi elváltozásokkal jöttek a világra, és még gyermek- vagy serdülőkorukban kiválasztották és kasztrálták őket.

Indiában becslések szerint egymilliónál is több kasztrált él, többségük nőként öltözik és adományokból él. Rendszerint bő sárga szárit viselnek, sok sminkkel és ékszerrel. Gyakran hívatlanul bukkannak fel lakodalmakon, és csak azután távoznak, hogy bőkezű adományt kaptak.
Társadalmi számkivetettségüket jól példázza, hogy csak 1994-ben kapták meg a szavazati jogot.

(MTI)