Filmfelvétel készült a Csecsenföldön kegyetlenkedő orosz katonákról

A BBC tv-társaság jóvoltából olyan filmfelvételek láttak napvilágot, melyek igazolják, hogy az orosz katonák kegyetlenkednek áldozataikkal. A hiteles felvételek bemutatása megnehezíti az orosz külügyminiszter és az Európai Unió emberi jogi biztosának pénteki találkozóját.

Csecsenföldön pénteken is elkeseredett harcok voltak a gyűrűbe zárt Satojért. Amíg az orosz tömegtájékoztatás szerint 33 rohamrendőr veszette életét az ostromban, addig a szövetségi hadvezetés azt állította, hogy nincs komolyabb veszteségük.

Egyes források szerint a csecsenek tőrbe csalták az orosz egységet, más értesülések szerint az orosz tüzérség tévedésből semmisítette meg az osztagot. Hivatalosan orosz részről egyelőre nem kommentálták ezeket a jelentéseket. Emlékezetes viszont, hogy az orosz légierő korábban több esetben is tévedésből szövetségi állásokra mért csapásokat.

A BBC brit tv-csatorna csütörtökön olyan, Csecsenföldön készült felvételeket sugárzott, amelyeken orosz katonák kegyetlenkedéseik láthatók. A Groznijtól nyugatra fekvő falvakban készült felvételeken kínzások és csonkítások nyomait viselő, közös sírba hajított holttestek láthatók. Más felvételek orosz katonákat mutatnak, amint egy faluban összegyűjtik a kihallgatandó férfiakat, illetve egy harckocsi tetejéről dobnak le, és egy teherautó után kötve vonszolnak egy-egy emberi testet. A felvételeket egy német riporter készítette. A BBC állítása szerint számos, sokkolóan kegyetlen csecsenföldi felvétel van a brit tv-társaság birtokában, amelyet nem mutatnak be a nagyközönségnek.

Az NTV orosz tv-csatorna is bemutatta a német újságíró videofelvételét, amely még február 22-én készültek, a Groznijtól nyugatra fekvő Gajti település körzetében. Az orosz tv-társaság szerint a képsorok komolyan megnehezítik majd Alvaro Gil-Robles, az EU emberi jogi biztosa és Igor Ivanov orosz külügyminiszter pénteki moszkvai tárgyalásait.

Alekszandr Gurov, az orosz alsóház biztonságpolitikai bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy habár a videofelvételek még mindenképpen ellenőrzésre szorulnak, az orosz katonai ügyészségnek hivatalból vizsgálatot kell indítania az ügyben.

(MTI)

Ajánló:

Az emberi jogi szervezet Csecsenföldről készített összeállítása. (angolul)

Korábban:

(2000.02.23.)