Kivégezték a fekete özvegyet Texasban

Méreginjekcióval kivégezték pénteken hajnalban a Texas állambeli Huntsville börtönében a 62 éves Betty Lou Beetst, akit férje meggyilkolásáért ítéltek halálra 1985-ben. Az ítéletet helyi idő szerint csütörtökön este, közép-európai idő szerint pénteken 01 óra 18 perckor hajtották végre.

Betty Lou Beets
Csütörtökön az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította az elítélt ügyvédeinek utolsó kegyelmi kérvényét. George W. Bush texasi kormányzó, aki a republikánus párt elnökjelöltségéért verseng, a texasi kegyelmi tanács ajánlásával egyetértésben elutasította a kivégzés 30 nappal történő elhalasztására vonatkozó kérvényt.

"Az ügyiratok alapos áttanulmányozás után egyetértek az esküdtszék Betty Lou Beets bűnösségét kimondó ítéletével" - idézte a Reuters Bush közleményét.

Beetst ötödik férje meggyilkolásáért ítélték halálra. A nyomozás során rábukkantak a negyedik férj holttestére is. Emiatt nevezték el Beetst "fekete özvegy"-nek. A negyedik férj ügyében nem került sor bírósági eljárásra. Beets - akinek összesen hét férje volt - meglőtte második férjét is, ő azonban túlélte a gyilkosság-kísérletet.

Beets soha nem tagadta bűnösségét, ugyanakkor azt állította: azért gyilkolta meg férjét, mert bántalmazta őt. A texasi családvédelmi hivatal jelentésében az áll: Beetst gyermekkora óta verték, bántalmazzák. 5 éves korában megerőszakolták, és valószínűleg mind a hét férje bántalmazta és megerőszakolta. Bree Buchanan, a családvédelmi hivatal munkatársa szerint Beets a nők bántalmazása elleni harcolt, bár azt Buchanan is elismeri, hogy a most kivégzett nő nem megfeleő megoldást választott.

"Beets sorsa már gyermekkorában megpecsételődött. Már ekkor is verték. Nyilván ez vezetett a gyilkosságok elkövetéséhez" - mondta korábban Bree Buchanan, a családvédelmi hivatal egy munkatársa.

Bush 120 halálos ítéletet írt alá, mióta - 1995-ben - megkezdte kormányzói működését, s egyetlen esetben sem engedélyezte a 30 napos haladékot. Egyszer változtatta életfogytiglani szabadságvesztésre a halálos ítéletet, amikor azt ingatag bizonyítékok alapján hozták.

A halálbüntetés visszaállítása (1976) óta Betty Lou Beets a negyedik nő az Egyesült Államokban, s a második Texas államban, akin végrehajtották a halálos ítéletet. 1998-ban Karla Tuckert végezték ki ugyanitt. Texas az országos statisztika élén áll a halálbüntetés visszaállítása óta végrehajtott 207
kivégzéssel.

(MTI)

Ajánló:

Angolul az ABCNews oldalán