Robbanóanyaggal töltött gázpalackot találtak egy észak-írországi brit katonai támaszpontnál

Három robbanóanyaggal töltött gázpalackot találtak pénteken egy észak-írországi brit katonai támaszpontnál órákkal azután, hogy pokolgép robbant a laktanyánál.

A főként katolikusok lakta Londonderry közelében lévő Shackleton laktanya hálóhelyeinek épületét kora reggel rázta meg a robbanás. A hálótermek ablakai betörtek, de személyi sérülés nem történt.
A biztonsági erők a környék átfésülésekor találtak rá a másik három házilagos készítésű pokolgépre, amelyet tűzszerészek biztonságba helyeztek. A laktanya körzetét lezárták, és egyelőre semmit nem közöltek arról, kik lehettek a pokolgépes merénylet elkövetői.

A brit laktanya elleni merényletre annak nyomán került sor, hogy London a hónap közepén felfüggesztette Észak-Írország kormányának és nemzetgyűlésének tevékenységét, és visszaállította a tartomány fölött a közvetlen brit irányítást, amiért az IRA terrorcsoport nem kezdte meg fegyvereinek leszerelését.

Gerry Adams, az IRA politikai szárnyának, a Sinn Fein pártnak a vezére pénteken éppen arra figyelmeztetett, hogy veszélyes politikai vákuum alakulhat ki a tartományban a kormány és a parlament jogkörének megvonásával, amelyet a nagypénteki békemegállapodás ellenzői könnyen kihasználhatnak, és azok a félkatonai csoportok, amelyek nem mondtak le a brit uralom elleni fegyveres harcról, újra az erőszak útjára léphetnek.

Belfasti beszédében Adams felszólította a nagypénteki egyezmény valamennyi támogatóját, kezdjenek kampány azért, hogy a brit kormány visszaállítsa a tartomány nemzetgyűlésének és kormányának jogkörét. Sürgette a "polgári társadalmat, az egyházat, az egyszerű embereket, hogy vonuljanak ki az utcákra és követeljék a békemegállapodásban létrehozott politikai intézmények működését".

(MTI)

Korábban:

(2000. február 22.)