Szudánban 300 embert eladtak rabszolgának

A szudáni kormány által támogatott arab milicisták a hét elején 300 fekete bőrű nőt és gyereket raboltak el a déli országrészben, hogy északon rabszolgának adják el őket. A rabszolgákat egy sváci segélyszervezet rendszeresen visszavásárolja 50 dollárért, majd fekszabadítja őket.

A sváci segélyszervezet szerint a szudáni kormány által is pénzelt arab fegyveresek néhány nappal ezelőtt 11 déli települést támadtak meg, ahol gyilkoltak, gyújtogattak és fosztogattak. Több száz fekete bőrű nőt és gyermeket pedig hurcoltak magukkal.

Az asszonyokat és gyerekeket rendszerint a kormánycsapatok ellenőrzése alatt álló északi országrészben adják kétkezi munkásnak vagy szexrabszolgának.

Az észak-szudáni arabok évszázadok óta harcban állnak a dél-szudáni fekete törzsekkel. A csatározások azóta váltak igazán gyakorivá, hogy 1983-ban kirobbant az országban a polgárháború.

A CSI svájci segélyszervezet szerint a szudáni kormány a háború eszközének tekinti a rabszolga-kereskedelmet és fegyverrel látja el a délen portyázó arab harcosokat.

A CSI közreműködésével 1995 óta 25 ezer elrabolt déli fekete nyerhette vissza szabadságát, 100 ezren még mindig rabszolgasorban élnek. A szervezet fejenként 50 dollárért váltja meg a rabszolgák szabadságát.

(MTI)

Ajánló:

angolul