A román védelmi minisztériumnak nincs pénze arra, hogy kifizesse a temesvári forradalom áldozatainak megítélt kártérítést. Pénteken ugyanis 15-15 év börtönre ítéltek két román tábornokot, akik közvetetten 72 ember halálát okozták 1989 decemberében. Az áldozatok és hozzátartozóik számára pedig 36 milliárd lej kártérítést ítéltek meg, amit a védelmi minisztériumnak kellene fizetnie.

A román Legfelsőbb Bíróság pénteken jogerősen 15-15 évi börtönbüntetésre ítélte Victor Athanasie Stanculescu és Mihai Chitac tartalékállományban lévő tábornokokat, akiket bűnösnek találtak abban, hogy 1989 decemberében a hadsereg katonái és a karhatalmi erők 72 embert megöltek, 253 embert pedig megsebesítettek Temesváron. A bíróság az áldozatoknak, illetve azok hozzátartozóinak kártérítést ítélt meg. A mintegy 36 milliárd lejt a tábornokok mellett a román nemzetvédelmi minisztériumnak is fizetnie kell.

A védelmi tárca költségvetésében ugyanakkor 1998-ban összesen 1 milliárd lejt különítettek el esetleges kártérítések fizetésére.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletét keményen bírálta Victor Babiuc távozóban lévő román nemzetvédelmi miniszter. Mint mondta, még a náci Németország hadseregét, "a Wehrmachtot sem kényszerítették arra, hogy kártérítést fizessen az áldozatok millióinak".

Teljesen egyetértett a tábornokok védelmében a kormányon lévő Demokrata Párt (PD) és az ellenzéki Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR). A PD képviselőinek érvelése szerint a parancsot végrehajtó katonákat nem lehet elítélni, a mostani ítélet magát a román hadsereget nyilvánítja bűnösnek. Adrian Nastase, a PDSR alelnöke arra figyelmeztetett, hogy az ítélet nagy feszültséget kelt majd a hadseregben és azon kívül is.

"Csak a történelem ad majd választ arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság két hőst, vagy két bűnözőt ítélt el. Ám az a mód, ahogy a politika beavatkozott ebbe az ügybe, azt mutatja, hogy a per csak cirkusz volt" - írta a Cotidianul című napilap. Az újság szerint az ítélet végrehajtása sem lesz könnyű. Mihai Chitacot egy hónapja egy bukaresti kórházban ápolják, Victor Stanculecu viszont külföldön van, a lap értesülései szerint Londonban folytat üzleti tárgyalásokat.

Victor Stanculescu az 1989. decemberi forradalom után alakult első kormány védelmi minisztere lett, majd rövid idő múlva az üzleti életben próbált szerencsét. Ma Románia egyik leggazdagabb üzletembere. Évek óta per folyik ellene amiatt, hogy a kilencvenes évek elején olyan üzletet kötött a román hadsereggel, amelynek révén több millió dollárral megkárosította a román államot.

(MTI)

Ajánló:

Ismerkedjen a várossal!