A németországi ellenzéki párt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) az interneten keresztül kérte adakozásra tagjait és pártolóit. A pártnak ugyanis 41,35 millió márka pénzbüntetést kell kifizetnie, mivel hamis beszámolót juttatott el a parlament elnökségéhez az 1998-as pénzügyi évről.

A párt honlapján vasárnap már több mint 90 ezer márka (45 ezer dollár) gyűlt össze. A gyűjtés február 15-én kezdődött, amikor a parlament több mint 41 millió márka megfizetésére kötelezte a hamis bevallást készítő pártot.

Németországban a párttagok sokkal kisebb része adományoz szervezetének, mint más országokban, például Amerikában.

A CDU körül tavaly novembere óta vannak gondok, akkor vallotta be a pártot 25 évig vezető, korábbi német kancellár Helmut Kohl, hogy - általa meg nem nevezett személyektől - 2 millió márkát fogadott el a szervezet részére, amit később nem vallottak be. A párt akkor tagjai segítségét kérte cserébe megújulást ígért.

A párt elismeri, hogy volt már sokkal jobb helyzetben is, és beismeri a törvénysértést is, amit elfogadhatatlannak tart. Azonban a vezetők úgy vélik, hogy a törvénytelenségeket nem a 640 ezres tagság, és nem a szövetségi, állami és helyi végrehajtók követték el.

***

Eközben a botrány kirobbanása óta először kellett választáson szembesülniük népszerűségükkel a kereszténydemokratáknak vasárnap . Schleswig-Holstein államban ugyanis területi választásokat tartottak, ahol az ellenzékben lévő párt a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg az exit poll (szavazás utáni felmérés) adatok szerint. Ez a szám csak 6 százalékkal marad el a Szociáldemokrata Pártra adott szavazatok mögött, és csak 1 százalékkal kevesebb, mint a 4 évvel ezelőtti választáson szerzett szavazatok összessége.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A CDU honlapján. (németül)

Korábban:

Az [*****] összeállítása.