Egy Kalifornia államban végzett felmérés szerint Al Gore jelenlegi alelnök és George W. Bush, texasi kormányzó, a korábbi amerikai elnök fia a legesélyesebb elnökjelöltek. Ha most vasárnap rendeznék az amerikai elnökválasztást, Al Gore jelenlegi alelnök lenne a befutó.

Egy Kalifornia államban készült felmérés szerint a republikánus jelöltek közötti küzdelemben Bush 25 százalékkal vezet legnagyobb riválisa, az arizonai szenátor, John McCain előtt. A demokratáknál Al Gore jelenlegi alelnök ötször annyi szavazatot tudna gyűjteni, mint ellenfele Bill Bradley New Jersey-i szenátor.

A felmérések szerint a republikánosok közötti vetekedésben McCain ugyan kicsit lemaradt Bushtól, de lehet, hogy a demokrata Al Gore ellen mégis jobb eredményt tudna elérni, mint pártbeli ellenfele. Az előzetes közvélemény-kutatások szerint ő ugyanis több demokrata voksot tudna megszerezni, mint Bush.

Ha ma rendeznék az amerikai elnökválasztást, és nem novemberben, Al Gore nyerné meg, 54 százalékos eredménnyel, Bush csak 41 százalékot tudna összegyűjteni.

Amennyiben nem Bush lenne a republiklánus jelölt, hanem McCain,már jóval szorosabb eredményt hozhatna a választási harc. Valószínűleg 47 százalékot érne el Al Gore, és 46-ot McCain.

Március 7-én, a Szuper Keddnek nevezett napon összesen 14 államban - így Kaliforniában, Ohioban, Washingtonban is - előválasztást tartanak. Aki március 7-én előnyt szerez, sokkal közelebb kerülhet az elnökjelöltséghez. Ebből a 14 államból delegálják majd az elnökjelölésre küldött összes elektor egyharmadát.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

angolul