Romániában még mindig nem tudják, mi okozta a Kraszna elszíneződését

A román hatóságok még mindig nem tudják, hogy mi okozta a Kraszna elszíneződését. A rózsaszínre változott víz még nem érte el hazánkat, ennek ellenére már óránként ellenőrzik a szakemberek a vízösszetételt.

A kolozsvári vízügyi szervezet jelzése alapján a magyar hatóságok szombat éjjelre várták, hogy a rózsaszínűre változott Kraszna eléri a folyó magyarországi szakaszát. Azonban a folyó szabolcsi határszelvényében szemmel nem észleltek semmilyen színkülönbséget.

A szombat este elrendelt kétóránkénti vízmintavételt ennek ellenére éjféltől már óránként végzik. A folyó vizéből vett mintát vasárnap reggel szállították a környezetvédelmi felügyelőség nyíregyházi laboratóriumába, ahol jelenleg is folynak a vizsgálatok.

Romániában már megvizsgálták a Kraszna rózsaszínűre változott vizét, de eddig nem sikerült kideríteni a szennyeződés összetételét. Azt viszont határozottan állították a határon túli szakemberek, hogy a vízügyi egyezményben előírt káros határértékek egyikét sem haladták meg mutatók.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.24.)