A mozambiki kormány becslése szerint több mint 200 ezer ember vált a három hete tartó szakadatlan esőzések miatt hajléktalanná és eddig 70-en vesztették életüket. Hasonló jelentések érkeznek Zimbabwéből és Dél-afrikai Köztársaságból is.

A három hete tartó esőzések átáztatták egész Dél-Afrikát, az emberi tragédiáknak azonban még nincs vége. A segélyszervezeti aktivisták munkáját számos akadály gátolja, mivel az esőzések elmosták egyes helyen az utakat és a hidakat. A mentés ezért főleg helikopteren történik. Az otthontalanná vált, elázott emberek élelemért könyörögnek, de a mentőalakulatok kutatómunkája megnehezíti a segélyszállítmányokat kézbesítő helikopterek felszállását, mert már így is túlzsúfolt az légtér.

Három hete naponta 5 helikopter száll fel, hogy az áradástól elzárt embereken segítsen. További szállítójárművekre lenne szükség a térségben, mert az esőzés miatt kialakult áradás a vártnál gyorsabban támad.

Afrika déli részében is hasonló a helyzet. Vasárnap Zimbabwében egy utasokkal teli buszt sodort magával az ár, amikor a víz elmosott egy hidat. Az utasok közül senkit sem találtak még meg. Hasonló tragédiák történnek a területen naponta.

A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) szerint 800 ezer embert fenyeget a térségben kolera vagy malária az áradások miatt.

Az ENSZ felhívást tett közzé tagjai között, hogy aki tud segítsen a körülbelül 65 millió dolláros segély összegyűjtésében. Az amerikai légierő sátrakat, takarókat szállít a természeti katasztrófa sújtotta területre.

Ajánló:

Továbbra is esni fog az eső. (angolul)

Korábban:

(2000.02.11.)