Tádzsikisztánban törvényhozói választás kezdődött vasárnap reggel. A mintegy 2,8 millió szavazásra jogosult állampolgár 2761 szavazóirodában dönthet a törvényhozás alsó házának 63 képviselői helyéről.

A választási küzdelemben részt vevő hat párt 22 képviselője pártlistákon juthat be a képviselőházba, a többi az egyéni választókerületek útján. Összesen 320 jelölt van versenyben a képviselői mandátumokért. A képviselőválasztáson indulnak a mohamedán ellenzéki párt, az Egységes Tádzsik Ellenzék jelöltjei is. E párt vitatott formai szabályok miatt nem indulhatott a tavaly novemberi elnökválasztáson, amely Emomali Rahmonov elnök megbízatásának meghosszabbítását eredményezte.

A tádzsik választást a helyszínen az ENSZ és az EBESZ 170 megbízottja kíséri figyelemmel. Az első jelentések szerint a választás nyugodt körülmények között, a választók csekély részvételével folyik.

1992-től 1997-ig polgárháború dúlt a volt szovjet tagköztársaságban a kormányerők és a felfegyverkezett muzulmán ellenzék között.

(MTI)

Ajánló:

Ismerkedjen az országgal! (angolul)