A brit belügyminiszter szabadon engedi Augusto Pinochetet

Jack Straw brit belügyminiszter nem folytatja Augusto Pinochet kiadatási eljárását. A 84 éves chilei politikus egészségügyi állapotát ugyanis oly megrendültnek tartja, mely szerinte nem teszi lehetővé, hogy bírósági eljárás induljon az egykori diktátor ellen. A brit politikus a 16 hónapja letartóztatott Pinochetet szabadon engedi.

Befejeződni látszik Augusto Pinochet egykori chilei diktátor kiadatási pere. A 16 hónapja londoni házi őrizetben tartott politikust ugyanis szabadon bocsátja Jack Straw brit belügyminiszter. Szerinte a 84 éves politikus egészségügyi állapota nem teszi lehetővé, hogy bírósági eljárásban vegyen részt.

A miniszteri döntés napvilágra kerülése előtt Baltazar Garzon spanyol bíró még fellebbezett a brit ügyészségnél annak érdekében, hogy a kínzás vádjával letartóztatott és beteg politikust ne engedjék visszatérni hazájába. Az egykori diktátort Spanyolországban, Svájcban, Belgiumban és Franciaországban is a hatalma idején – 1973-90 – elkövetett kínzások miatt szeretnék bíróság elé állítani.

A brit belügyminiszter korábban titkos orvosi jelentésekre alapozva már egyszer megszűntette a kiadatási eljárást, azonban az említett országok bírói úton elérték, hogy a jelentéseket megismerhessék. Spanyolország akkor bejelentette, hogy egyetért a brit belügyminiszteri döntéssel, ezért eláll a pertől. A többi ország azonban újabb orvosi vizsgálatokat követelnek, amivel nem ért egyet a brit belügyek vezetője, ezért beszüntette az eljárást.

Az egész kiadatási procedúrát kezdeményező Garzón spanyol vizsgálóbíró ugyanakkor nem ért egyet országa véleményével, ezért továbbra is küzd.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Az emberi jogi szervezet Pinochetről szóló jelentése. (angolul)

Korábban:

(2000.03.02.)