A földrengés sújtotta térségbe tervez atomerőművet a török kormány

A török kormány bejelentette: a tiltakozások ellenére is arra a területre építteti az ország első atomerőművét, ahol nagy a valószínűsége a földrengéseknek. A tiltakozók szerint a gyár egy törésvonal közelében épülne, míg a kormány azt állítja: ez a térség az egyik legbiztonságosabb része az országnak.

Az Akkuyuba tervezett erőmű felépítésére 1997-ben kiírt pályázat eredményét 10 napon belül kihirdetik. Jelenleg három társaság - az amerikai Westinghouse, a kanadai AECL és egy francia-német konzorcium, a Nemzetközi Atomenergia - áll versenyben egymással. Az állami tulajdonú energiatermelő TEAS hozza majd meg a végső döntés.

Körülbelül 30 éve merült fel először, hogy Akkuyuban nukleáris üzemet létesítsenek. Törökországnak gyorsan növekszik az energiaigénye, amit tovább fokoz az orosz gázellátás januári visszaesése is. A kormány gáz beszerzésre hosszú távú megállapodást kötött Iránnal, Türkmenisztánnal és Oroszországgal. Ennek megvalósulását az nehezíti, hogy új vezetékrendszerre lenne szükség, ami valószínűleg sohasem fog megépülni.

Az építés tervét nagy ellenállás övezi, mivel az említett területen 1998-ban a Richter-skála szerinti 6,3-as földrengés volt, mely 140 halálos áldozatot követelt.

Kedden a török hatóságok 30 személyt tartóztattak le, akik földön fekve tiltakoztak az épülő erőmű ellen. A tiltakozók szerint ugyanis a tervezett építmény mindössze 25 km-re fekszik egy földrengési törésvonaltól.

A kormány azonban műholdas felmérésekre hivatkozva azt állítja: az említett terület Törökország egyik legbiztonságosabb helye, ahol nagyon kicsi a földrengés bekövetkeztének valószínűsége.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a törökök többsége is ellenzi az erőmű építését, sőt a szomszédos országok, köztük Ciprus is csatlakozik táborukhoz.

Törökországban tavaly két földrengés pusztított, ezekben több mint 18 ezren vesztették életüket. A katasztrófában tűz keletkezett néhány finomítóban is.

Az ellenzők szerint a gyár elriasztja majd a térségbe látogató turistákat, pedig Akkuyu bevételeinek nagy része tőlük származik.

Ajánló:

(angolul)