A román hírszerzés ellenőrzi a Ion Iliescu ellen készült merényletterv valódiságát

A román legfőbb ügyészség csütörtökön felkérte a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI), hogy vizsgálja meg a volt államfő, Ion Iliescu ellen készülő merénylet nyilvánosságra hozott tervének valódiságát. Iliescu szerint merényletet követnek el ellene, ha indul a következő elnökválasztáson. Szerinte a tervet, amely több lehetséges gyilkossági formát ajánl, az államfői hivatalban készítették.

A román belpolitikában alapos meglepetést és még több kételkedést kiváltó tervet maga Ion Iliescu hozta nyilvánosságra. A volt államfő, aki a jelenlegi legerősebb román ellenzéki párt, a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) vezetője, kedden közölte: forgatókönyv készült arra, hogy megakadályozzák indulását a közelgő elnökválasztáson.

A terv szerint merényletet követnek el ellene, ha indul a következő elnökválasztáson. Valamilyen vírussal megbetegítik, lassan ölő méreggel végeznek vele, lelövik, vagy esetleg felrobbantják. A volt elnök tudomására hozták: a forgatókönyv az államfői hivatalban készült. Az államfői hivatal azonnal arra kérte Iliescut, hogy rögtön forduljon a legfőbb ügyészséghez.

A legfőbb ügyész helyettese csütörtökön közölte: Iliescutól még nem kapták meg a szóban forgó dokumentumot, de felkérték a Román Hírszerző Szolgálatot, hogy indítson vizsgálatot. A maga részéről vizsgálatot indít a kormányőrségi feladatokat ellátó Őrző-védő Szolgálat (SPP) is.

A román politikai életben a PDSR kivételével még nem akadt olyan politikai erő, amely komolyan hitelt adott volna az Iliescu ellen készülő merényletnek. A reakciók láttán a PDSR elnöke is bizonyos mértékig visszakozott. Újabb nyilatkozataiban már azt állítja: a forgatókönyvet már régebben eljuttatták neki, de sokáig arra gyanakodott, hogy provokációról van szó. Ez a véleménye csak azt követően változott meg, hogy Emil Constantinescu államfő a múlt pénteken kemény támadást intézett a PDSR ellen.

Az államfő pénteken arról beszélt, hogy ma már Romániát kívülről semmi nem fenyegeti. A reformtörekvések belső ellenállásba ütköznek, és szerinte a veszélyt az jelenti, hogy az egykori kommunista diktatúra politikai ügynökei és a hírhedt politikai rendőrség, a Securitate volt tagjai előbb a Nagy-Románia Pártban, majd Ion Iliescu pártjában gyülekezve alapvetően befolyásolni tudják a román közvéleményt.

(MTI)

Ajánló:

Iliescu pártjának honlapja. (angolul)