Az albánok visszatelepítése ellen tüntettek a szerbek Kosovska Mitrovicában

Több száz szerb tüntetett csütörtökön délelőtt a koszovói etnikai megosztottság egyik jelképévé vált Kosovska Mitrovicában, tiltakozásul a múlt havi zavargások idején a szerb negyedből elmenekült albánok tervezett hazatelepítése ellen.

A tüntetők annál a gyalogos közlekedésre alkalmas pontonhídnál gyűltek össze, amelyet a nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) csütörtök reggel épített ki a szerb és albán negyedet elválasztó Ibar folyón. A pontonhíd a két közösség összecsapásainak gyakori színhelyétől, a békefenntartók által őrzött állandó közúti hídtól nyugatra fekszik, és a KFOR tervei szerint reggel nyolc órától este hatig lesz majd nyitva a gyalogos forgalom előtt.

A spontán módon összeverődött szerb tüntetők meg is gátolták az első albán menekültek hazatérését. Nők egy csoportja kövekkel dobálta meg a hídra lépett első két albánt, ezért a KFOR elállt az első hazatelepítési kísérlettől. A déli, az albán negyed felőli hídfőnél azonban továbbra is gyülekeznek az albán menekültek.

A szerb tüntetők azért kívánják meggátolni az albán menekültek hazatérését, mert állításuk szerint a februári zavargásokért felelős személyek is köztük vannak. Kosovska Mitrovicában, ahol az elmúlt hónapokban rendszeresen összetűztek a két etnikai közösség tagjai, február elején éleződött ki ismét a feszültség.

A számos sebesültet követelő zavargások során egy albán orvlövész a francia békefenntartókra is rálőtt, ám a katonák választüze következtében életét vesztette. A KFOR február végén nagyszabású fegyverkutatást tartott a városban - elsősorban a szerb negyedben -, ami az amerikai és német katonák durva fellépése miatt élénk szerb tiltakozásokat váltott ki. A feszültség miatt a nemzetközi közösség újabb békefenntartókat kíván küldeni a városba.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.24.)