Chirac kinevezte az alkotmánybíróság új elnökét

Jacques Chirac francia köztársasági elnök szerdán, az alkotmánybíróság elnöke, Roland Dumas lemondása után nyomban kinevezte utódát: a testület élén mostantól a 77 éves Yves Guéna áll, aki tavaly március óta ideiglenes megbízatással már betöltötte a tisztet.

A Francois Mitterrand néhai szocialista párti államfő által kinevezett Dumas azért kényszerült távozni a legmagasabb bírói testület éléről, mert az Elf-botránnyal összefüggésben vádat emeltek ellene közjavakkal való visszaélés címén. Pere vélhetően ősszel kezdődik.

Az államfőnek elvben egy hónap állt a rendelkezésére, hogy utódját kinevezze. Nem kívánta azonban azt a benyomást kelteni, hogy kétségei vannak az ügyben, így azonnal intézkedett. Yves Guéna, akárcsak az őt kinevező Chirac, a gaulle-izmus táborát erősíti. 18 éves kora óta a mozgalom harcosa, a második világháborúban De Gaulle oldalán fegyverrel küzdött, és egész politikai pályáját a gaulle-izmus zászlaja alatt futotta be.

1958-ban részt vett az V. köztársaság - máig élő - alkotmányának kidolgozásában. 1962-ben választották először nemzetgyűlési képviselővé, több ízben volt miniszter. Az RPR (Chirac pártja) színeiben a szenátus alelnöke volt 1992-től, és öt évvel később választották az alkotmánybíróság tagjává.

(MTI)

Korábban:

(2000. február 19.)