Elhagyta börtönét Augusto Pinochet

Két órával azután, hogy Jack Straw brit belügyminiszter bejelentette: szabadon engedi Augusto Pinochetet, a kínzás vádjával letartóztatott 84 éves egykori diktátor elhagyta azt a London melletti luxuslakást, mely 16 hónapon át szolgált börtönéül .


Pinochet
Fotó: Martin Thomas
A 16 hónapig házi őrizetben tartott Augusto Pinochet autóját hat személyautó és négy motoros rendőr védte, amikor a brit belügyminiszter döntése után elhagyhatta házi börtönét. Az esemény alatt rendőrségi helikopter lebegett a ház körül. A magát ''Anglia egyetlen politikai foglyának'' tekintő Pinochetet a chilei légierő gépe röpíti vissza hazájába.

A brit belügyek vezetője orvosi jelentésekre alapozva csütörtök reggel úgy határozott, hogy megromlott egészségügyi állapota miatt megszünteti a chilei politikus ellen indított kiadatási eljárást. Straw szerint a 84 éves politikus egészségügyi állapota nem teszi lehetővé, hogy bírósági eljárásban vegyen részt.

A 17 évig hatalmon lévő politikust Spanyolországban, Svájcban, Belgiumban és Franciaországban is a hatalma idején – 1973-90 – elkövetett kínzások miatt szeretnék bíróság elé állítani.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.03.02.)