Ismét halálos áldozatokat követelt a török-kurd viszály

Az éjszaka a török biztonsági erők hat hét után ismét összetűzésbe kerültek a kurd lázadókkal. Az ország különböző településein történt incidensekben 6 lázadó és 3 katona vesztette életét, többen pedig megsebesültek.

A katonaság és a halálra ítélt Abdullah Öcalan vezette Kurd Munkáspárt (PKK) gerillái között hat héten keresztül nem voltak összetűzések. Akkor szólította ugyanis tűzszünetre pártolóit a kurd politikus.

A fegyveres harcra a jelentések szerint a Gabbar hegyen került sor. Öt gerilla és három katona vesztette életét.

Mardin tartomány Kovanli falujában is a fegyvereké volt az éjszaka a főszerep. A hadsereg bizalmas információi szerint ugyanis gerillák rejtőzködtek a településen, ahol a rajtaütés után egy lázadó esett el. Az akcióban több kurd harcos is megsebesült, azonban sikerült a hegyekbe menekülniük, a katonaság nagy erőkkel kutat utánuk.

A PKK 1984-ben először a független Kurdisztánért kezdett fegyveres harcokba, később már a kurd autonómiával vagy önkormányzatisággal is beérte volna. Az évek alatt közel 30 ezren vesztették életüket, köztük számos civil is.

Mint ismeretes, a tavaly halálra ítélt Abdullah Öcalan fegyverletételre szólította a kurdokat, és azt kérte tőlük, hogy céljaikat próbálják meg politikai úton érvényesíteni. Öcalan most nagyobb kulturális jogokat kér a Törökországban élő 12 millió kurdnak. A török kormány ugyanis megtagadta a kurd anyanyelvi oktatást, illetve a kurd nyelvű rádió- és televízióműsorok szórását. A kisebbség ezen jogának tiszteletben tartását az Európai Unió is követeli az országtól. A török katonai vezetők azonban nem hisznek a fegyverletételben, ezért teljes megadásra szólították fel a gerillákat.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A szervezet honlapja. (angolul)

Korábban:

(2000.02.09.)