Kadhafi szerint Líbiának elnökre van szüksége

Moamer el-Kadhafi líbiai vezető az államfői intézmény létrehozását javasolta, újabb meglepetéssel szolgálva miniszterei zömének menesztése után. Az afrikai államnak sem alkotmánya, sem hivatalos elnöke nincsen. Kadhafi szerint az elnököt annak a vezetői testületnek kellene adnia, melynek élén félévente változik a vezető személye.

A Kadhafi által 1977-ben megformált politikai rendszerben, az al-Dzsamáhiríjában (a tömegek állama) nincs elnök, sem bármiféle hivatalos államfő. A tényleges hatalom Kadhafi kezében van, de pusztán "a forradalom vezetője" címet viseli.

A dél-líbiai Seba városában rendezett gyűlésen Kadhafi hangot adott annak az óhajának, hogy "rögzítsenek egy alkotmányos hivatkozást. Az Általános Társadalmi Népi Parancsnokság főkoordinátora hivatalos államfő lehetne. Szükségünk van rá, ha valami történik, katasztrófa, háború vagy bármi" - érvelt a "néphatalom" líbiai meghonosításának 23. évfordulóján.

Az Általános Társadalmi Népi Parancsnokság kötetlen testület. Az országos vagy a helyi közélet tiszteletre méltó személyiségeiből áll, akik kormánytanácsadókként működtek. Koordinátorát elméletileg félévente jelölik ki rotációs rendszerben. Bár a líbiai tömegtájékoztató eszközök sohasem nevezik meg, előkelő helyet foglal el a protokollrangsorban.

Líbiának nincs alkotmánya, és csak Kadhafi gondolatai nyújtanak útbaigazítást az élet dolgaiban, eltekintve attól a premisszától, amely szerint minden hatalom a tömegeket illeti. Kadhafi elutasította az államfői tisztet, kikiáltva az al-Dzsamáhiríját. Államfő-kijelölési indítványa bizonyára latolgatásokra ad alkalmat az utódlásra vonatkozólag - még akkor is, ha az államfő személye félévente változni fog.

(MTI)

Ajánló:

A BBC összeállítása a líbiai vezetőről. (angolul)